MADRID VISITA PAPAL
Crònica 19/08/2011

El Papa renya els ateus

El dia abans de trobar-se amb Zapatero el Papa va criticar ahir "els que es creuen déus i decideixen sobre qui és digne de viure o pot ser sacrificat", en referència a les lleis de l'avortament i la mort digna.

Miquel Codolar
3 min
El Papa renya els ateus

Madrid.Benet XVI va iniciar ahir la seva estada a Espanya dibuixant un somriure que va mantenir tot el dia per proclamar Madrid com la capital dels joves del món, i mirant-los va afirmar emocionat que l'Església necessita els joves i que els joves necessiten aquesta institució. Multituds fervoroses el van acompanyar en el seu recorregut amb el papamòbil tant durant la seva arribada a Madrid com en el trajecte que el va portar fins a la plaça de Cibeles, on es va celebrar l'acte de benvinguda i l'alcalde, Ruíz-Gallardón, li va lliurar les claus d'or de la ciutat.

Rodejat per banderes de països de tot el món, Benet XVI va demanar que el missatge d'esperança de Crist "ressoni" per tots els racons de Madrid i "també tingui eco al cor dels que no creuen o s'han allunyat de l'Església". En un missatge eminentment espiritual, també va tenir paraules que es referien al govern espanyol: "Hi ha molta gent que creient-se déus pensen que no tenen necessitat de més arrels ni fonaments que ells mateixos. Voldrien decidir per ells mateixos el que és veritat o no, el que és bo o dolent, just o injust, decidir qui és digne de viure o pot ser sacrificat argumentant altres preferències".

Es referia a iniciatives que ha impulsat l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero com la legalització del matrimoni homosexual, l'experimentació amb embrions, la reforma de l'avortament i la llei de la mort digna. Aquestes discrepàncies constants entre l'executiu i el Vaticà, encara que possiblement amb diplomàcia, es tornaran a posar en relleu durant les trobades que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, mantindrà amb el Papa i el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, i que compartirà amb el secretari d'estat del Vaticà, Tarcisio Bertone.

A la seva arribada al migdia a l'aeroport de Barajas va ser rebut pels reis, el president espanyol i altres autoritats civils i religioses. Va coincidir amb el rei a expressar la seva preocupació per l'atur entre els joves i la necessitat de donar-los suport perquè puguin complir els seus somnis i aprofundeixin en els valors ètics i de la seva fe. En el que va ser el seu primer discurs oficial, just després de sortir de l'avió, Benet XVI va animar els espanyols a vèncer els actuals "motius de preocupació" a través de les seves "profundes arrels cristianes", això sí, en un clima de respectuosa convivència amb altres "legítimes opcions".

També va tenir paraules per als manifestants contraris a la seva visita. "Amb totes les forces del meu cor, desitjo que ni res ni ningú us tregui la pau; no us heu d'avergonyir del Senyor". També va lamentar les "tensions i xocs oberts" en molts llocs del món, on la justícia i el valor de la persona humana "es dobleguen fàcilment als interessos egoistes, materials i ideològics" i no es respecta com cal el medi ambient i la natura. Davant totes aquestes dificultats va demanar als joves que es mantinguin ferms en la fe, un missatge que és el lema d'aquesta JMJ.

El rei Joan Carles, el primer d'intervenir a l'arribada del Papa, va dir que s'ha d'acabar amb un atur juvenil "intolerable" i va afegir que per entendre la "personalitat històrica d'Espanya" és "clau" l'aportació artística, cultural i religiosa del cristianisme. Va dir al Papa que a l'Estat hi trobarà "un país obert al món per història, llengua i cultura, una gran nació democràtica". El rei ha dit davant del Papa que els joves necessiten "exemples" que "omplin i impulsin la seva existència".

El Papa ha viatjat a Madrid per trobar-se amb joves de tot el món, però s'ha referit especialment als espanyols, que a les enquestes diuen que són catòlics però trepitgen poc les esglésies. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el 41,9% es confessa catòlic no practicant i només el 12% el contrari, catòlic i practicant, un percentatge inferior al de no creients, al voltant del 14%. En el seu informe del 2010 sobre la joventut espanyola, la Fundació SM diu que un 62% dels joves no assisteixen "mai o pràcticament mai" a l'església, un 7% compleix el precepte dominical i un 60% no resa mai. En general estan allunyats de la religió però molts es declaren catòlics.

stats