REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 21/04/2011

París, Londres i Roma donen Suport per terra als rebels libis El preu de cobrir una guerra

Cristina Rivas Un Morter Mata Almenys Un Fotoperiodista A Misurata
2 min
París, Londres i Roma donen Suport per terra als rebels libis El preu de cobrir una guerra

ParísFrança i Itàlia es van sumar ahir a la iniciativa britànica d'enviar petites unitats de les forces d'elit per entrenar i donar suport terrestre als rebels que lluiten contra el règim de Muammar al-Gaddafi. El portaveu de govern francès, François Baroin, va ser l'encarregat d'anunciar que una unitat mínima de militars francesos -al voltant d'una desena- ja és sobre terreny libi, al costat de les tropes insurgents. "Això no té res a veure amb l'enviament de tropes terrestres i s'ajusta perfectament a la resolució 1973" de les Nacions Unides, subratllava el mateix Baroin. Londres i Roma havien anunciat ja hores abans que també contribuirien amb un petit nombre d'"assessors militars" per instruir les tropes rebels líbies. Dimarts el govern de Londres havia confirmat l'enviament d'un equip similar a la ciutat de Bengasi. La Casa Blanca, que manté la seva oposició al desplegament de tropes terrestres aliades a Líbia, va donar ahir suport explícit a la decisió dels tres governs europeus de reforçar la preparació de les forces rebels sobre el terreny.

La formalització de l'anunci francès va arribar després de la trobada a l'Elisi entre el president, Nicolas Sarkozy, i el líder del Consell Nacional per la Transició a Líbia (CNT), Mustafà Abdel-Jalil. Amb 45 minuts en va tenir prou per enllestir el primer contacte entre el president francès i l'oposició a Gaddafi, que ahir va tornar a demanar la intensificació de les operacions militars, en especial a la ciutat de Misurata, on la situació és ja desesperada per a un exèrcit de rebels format per homes que mai no havien agafat un fusell.

Suport militar i financer

"El que va començar com una mobilització pacífica s'ha convertit en una guerra -va dir ahir Jalil-. Hem esdevingut combatents malgrat nosaltres mateixos". Una referència clara a la necessitat que els combatents rebin una formació ràpida i urgent sobre el terreny. L'antic ministre de Justícia libi, convertit ara en cap de l'oposició al règim, va lloar en el mateix discurs la col·laboració de l'Hexàgon: "França i tots els països que han mostrat el seu suport tindran un paper molt important en el procés de desenvolupament del país".

A la recerca del reconeixement internacional, la gira europea d'Abdel-Jalil, que ahir passava per París després de reunir-se a Roma amb el ministre d'Exteriors italià, no es limita a reclamar més ajut militar i logístic, sinó que també busca aconseguir per al Consell per a la Transició a Líbia una homologació que els permeti accedir als fons libis a l'exterior, ara per ara congelats.

Mentre l'OTAN evidencia les seves dificultats per definir un pla estratègic comú, i les reserves dels Estats Units han deixat l'eix París-Londres en una posició gens fàcil, el president Nicolas Sarkozy intenta seguir jugant un paper clau davant el consell opositor libi, després que ell ja va ser el primer dirigent occidental a reconèixer el CNT com a únic interlocutor vàlid.

L'exclusió aèria, insuficient

El professor Salam Kawakibi, del Centre per a la Democràcia Àrab de la Universitat d'Amsterdam, va assegurar ahir a l'ARA que "els rebels comencen a sentir-se traïts, abandonats a la seva sort". Consultat sobre la intensificació del atacs aeris, Kawakibi es va posicionar a favor d'accelerar "la implicació europea en els atacs aeris" i desencallar les diferències "polítiques" i els aspectes "econòmics que bloquegen el procés".

stats