INICIATIVES LEGISLATIVES
Crònica 23/03/2011

El Parlament inicia el debat sobre la cancel·lació hipotecària

Roger Tugas
1 min

Barcelona.El ple del Parlament donarà llum verda avui a iniciar el debat sobre les tres propostes d'ICV-EUiA, Esquerra i Ciutadans de reforma legislativa per regular la cancel·lació d'una hipoteca en retornar les claus de l'habitatge a l'entitat financera, que tècnicament s'entén com a dació. Si finalment s'arriba a un text consensuat que la cambra aprovi, la iniciativa es traslladaria al Congrés de Madrid, tal com permet l'Estatut, per debatre-la allà, ja que les competències en aquest àmbit són de l'Estat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va subratllar ahir que aquesta és una bona "oportunitat" per discutir l'assumpte, ja que "cal un punt d'equitat i sentit de justícia" per corregir "la posició de força de les entitats financeres davant la debilitat dels ciutadans". Tanmateix, també va apuntar que "potser" aquesta "no era la manera més adequada" per encetar el debat. De fet, Artur Mas ja s'havia posicionat favorablement a la modificació, però CiU hi ha votat reiteradament en contra al Congrés i, fins dilluns, havia presentat esmenes a la totalitat a les tres propostes del Parlament que en frenaven la tramitació. Al final, però, les va retirar.

La federació nacionalista tindrà la clau per arribar a un acord, ja que, a més dels impulsors de les propostes, hi donaran suport el PSC -tot i que el PSOE hi està en contra-, SI i Joan Laporta, i previsiblement s'hi oposarà el PP. A més de la dació, les propostes d'ICV-EUiA i ERC incorporen mesures per evitar l'endeutament excessiu de les famílies amb pocs recursos i clàusules abusives en les hipoteques.

stats