ENSENYAMENT
Crònica 17/06/2011

El Parlament mana tornar a la sisena hora

Tota l'oposició es va unir ahir per recuperar la sisena hora a l'escola pública. Rigau confia a reconduir el mandat del Parlament als pressupostos, quan quedi clar que econòmicament "és inviable".

Sònia Sánchez
2 min
Cinc hores de classe a l'escola pública Les escoles públiques de primària tornaran el curs que ve a la jornada lectiva de cinc hores que tenien abans del 2005. Ensenyament argumenta que no s'ha demostrat que aquesta ampliació horària hagi generat millors resultats acadèmics, tot i que no hi ha hagut una avaluació concreta. El mandat del Parlament obliga a fer-la.

Barcelona.El Parlament de Catalunya va aprovar ahir un mandat al Govern per mantenir la sisena hora a totes les escoles públiques el curs vinent. A proposta del PSC, la suma dels vots de tots els partits polítics excepte CiU -i amb l'abstenció de Joan Laporta- va aconseguir aprovar una moció que "insta el Govern" a mantenir la sisena hora i a "garantir que qualsevol reformulació" d'aquesta ampliació horària "es faci amb el consens del Parlament i de la comunitat educativa".

Una moció, però, que no aconseguirà aturar els plans de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. La reorganització de les plantilles docents de tots els centres públics que és possible gràcies a la supressió de la sisena hora, i a l'augment d'una hora de feina dels mestres a la setmana, ja està en funcionament i no hi ha marxa enrere, segons va confirmar Ensenyament.

"Com que sóc molt respectuosa amb les mocions del Parlament i hi ha quatre mesos per complir-la, farem l'avaluació del cost de la sisena hora i dels resultats que ha tingut, i un cop ho expliquem es veurà que és inassumible" mantenir-la, va explicar Rigau a l'ARA. Es referia així al punt de la moció aprovada -aquest sí amb el vot a favor de CiU- que reclama fer "una anàlisi del cost de la sisena hora des de la seva introducció i una avaluació del seu impacte en la millora" de l'educació. Rigau es proposa elaborar aquest estudi durant el mes i mig que encara queda per aprovar els pressupostos, convençuda que l'aprovació d'aquesta llei permetrà reconduir el mandat del Parlament per recuperar la sisena hora, quan els grups polítics constatin que "és inviable".

"Tacticisme polític"

La consellera va criticar el "tacticisme polític" dels grups parlamentaris en unir-se per aprovar aquest reclam a només una setmana de tancar el curs escolar, quan tots els centres ja saben la plantilla que tindran per al curs que ve. "Aquells que critiquen els canvis que s'han hagut de fer per les circumstàncies financeres de la Generalitat, ara no poden proposar que es torni a canviar tot en vuit dies", va denunciar Rigau.

No obstant això, el diputat d'Ensenyament del PSC, Daniel Font, va advertir que la moció aprovada ahir "és un mandat clar d'obligat compliment" i va reclamar al Govern que "derogui de manera immediata" el decret d'eliminació de la sisena hora i "si cal, refaci totes les plantilles". Font va advertir que "si s'ha creat una majoria parlamentària per aprovar això, la mateixa majoria pot reprovar el Govern o la consellera" si ho incompleix. I encara va afegir un advertiment més, dient que la moció d'ahir demostra "que és factible treballar amb una majoria política que agrupi totes aquestes forces" en qüestions concretes.

Per la seva banda, la dirigent d'Ensenyament de CCOO, Montse Ros, va dir que estaria "molt contenta" si es complís el mandat del Parlament "perquè vol dir que contractarien mil mestres mes".

stats