Crònica 15/03/2012

El Parlament reafirma l'etiquetatge en català

Roger Tugas
1 min
Segons la llei les etiquetes haurien d'estar com a mínim en català.

BARCELONA.Una de les lleis nacionalment més ambicioses de l'anterior Govern, la del codi de consum, ha estat fins ara ignorada. Segons la norma, aprovada al final de l'anterior legislatura, les grans empreses havien d'etiquetar com a mínim en català des del 23 de gener del 2010, una exigència extensiva a tota la resta a partir del 23 de juliol del mateix any. La llei, però, no es complia i una moció pactada entre CiU i SI que es votarà avui -i a la qual ha tingut accés l'ARA- vol posar fi a la situació.

El Govern fins ara prioritzava els acords amb les empreses per sobre de les sancions, però la pròrroga de gràcia pot acabar aviat. Segons el text, que s'espera que rebi també el suport d'ICV i ERC, el Govern ha de fer complir la legalitat i "especialment els articles [...] que asseguren els drets dels consumidors a l'etiquetatge en català" a través de l'Agència del Consum, "obrint els expedients que corresponguin i atenent amb diligència les denúncies dels ciutadans". CiU i SI també han acordat que el Govern presenti un informe anual sobre l'etiquetatge en català segons el sector i que impulsi una campanya per explicar a empreses i consumidors l'obligació de fer-ho com a mínim en català.

De les 1.200 sancions de l'Agència el 2011 la part més gran (486) són per problemes de documentació, condicions de venda o prestació de servei. En segon lloc hi ha les multes per vulneració de drets lingüístics, que van ser 226.

stats