CANVIS CONSTITUCIONALS AL MARROC
Crònica 02/07/2011

Participació alta en el referèndum de Mohamed VI

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El rei marroquí, Mohamed VI, en el moment de votar les seves reformes ahir a Rabat.

Barcelona.La resposta al referèndum constitucional que va celebrar ahir el Marroc ja era clara abans de l'obertura dels comicis: un sí predicat durant els deu dies de campanya per tots els òrgans oficials. Però el gran dubte del rei, Mohamed VI, l'impulsor d'una nova carta magna després de l'espurna democratitzadora de les revoltes àrabs, era si hi hauria prou participació.

Ahir Mohamed VI va poder dormir tranquil després de veure que el percentatge de vot arribava al 60 per cent poc abans de tancar les urnes. A Casablanca, s'estenien llargues cues de votants als col·legis electorals alhora que el Moviment 20 de Febrer protagonitzava algunes protestes aïllades en contra d'una nova Constitució que consideren que no s'ha reformat per via democràtica.

Cues al consolat de Barcelona

A Catalunya, milers de marroquins també eren cridats a les urnes en unes quantes meses electorals esteses per tot el territori. Tenen temps per votar fins diumenge, quan se sabran els resultats definitius del referèndum, perquè el règim ha considerat que calia tenir en compte que divendres no és festiu en la majoria de països on viuen els seus emigrants.

"Cal votar i cal dir que perquè no podem deixar passar una oportunitat per tirar endavant el país -deia la Minena mentre feia cua per a la mesa 1 del consolat de Barcelona-. Jo ara sóc aquí, però vull envellir en un país més democràtic on puguin créixer els meus néts". La Minena era una de les úniques dones que feia cua en un consolat atapeït d'homes de més de 40 anys, tots a favor del sí. "Si no, per què vindria?", es preguntava de manera retòrica el Hamid mentre també feia una cua de més de deu minuts. "No hi ha altra resposta que el sí", agregava.

La nova carta magna vol "consolidar els pilars d'una monarquia constitucional, democràtica, parlamentària i social", va dir Mohamed VI en el seu anunci de reformes, el 17 de juny. El text contempla que el rei cedeixi part dels seus poders al primer ministre i al Parlament.

stats