ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Crònica 16/04/2011

Partits a la recerca i captura de l'intel·lectual

El manifest de sotasignants és un clàssic de campanya electoral que, amb el pas del temps, es concreta amb moltes formes. Tots els partits han accelerat aquesta setmana les adhesions externes.

Albert Balanzà
3 min
Partits a la recerca i captura de l'intel·lectual

BARCELONA.Primer va ser el PSC amb la seva llista farcida de Gauche Divine (Anna Maria Moix, Rosa Regàs, David Mackay), després va ser la incorporació sonada del doctor Moisès Broggi i de l'actriu Montserrat Carulla a la llista ja prou mediàtica de Jordi Portabella i Joan Laporta, i finalment ha estat el suport tàcit del sociòleg Manuel Castells i d'altres cares conegudes com el director del Taller de Músics, Lluís Cabrera, el geògraf Josep Vicent Boira i l'arquitecte Vicent Guallart a Xavier Trias. La veda dels manifestos i de les adhesions directes s'ha accelerat definitivament en aquesta precampanya just aquesta setmana i es demostra que els partits enguany s'han espavilat més que mai a posar un intel·lectual de ganxo al seu costat. Deuen ser el remei a la possible desafecció.

Dilluns al vespre la plataforma Barcelona és d'Esquerres, que ja fa dies que camina, va trobar-se a l'Apolo en una festa a la qual es va colar mig PSC, entre regidors i candidats a la llista. La proposta de la plataforma, liderada pel lobi Un dels Nostres, que presideix l'amo de la sala Muntaner, Joan Estrada, és que el pròxim 22 de maig es votin opcions d'esquerres, siguin del color que siguin. Però els equilibris són difícils de complir, fins i tot quan se circumscriu aquesta esquerra a PSC i ICV.

Les bones maneres dels organitzadors, que van reunir nous i vells intel·lectuals de l'esquerra com Sisa, Hermann Bonnín, Carme Portacelli, Manolo Flores, Morfi Grei, Moncho, Fede Sardà, Carme Puig Antich, Toni Mira, Abel Folk, Carles Flavià i Carme Sansa, no van poder impedir que la festa s'escorés cap als plantejaments del PSC quan Sardà, amo del Luz de Gas, i germaníssim de Xavier i Rosa Maria, va demanar el vot per a Jordi Hereu i tot seguit l'alcalde, que feia una estona que corria per allà, va pujar a l'escenari a fer un discurs. Malgrat que l'alcalde en cap moment va esmentar les sigles del PSC i va posar èmfasi en "els valors de les esquerres" i de la identitat plural d'aquest sector "de molts colors diferents", alguns dels convidats com els actors Manel Barceló (que a les eleccions catalanes va signar el manifest de suport a Joan Herrera) i Montserrat Alcoverro (que ha assistit a actes d'ICV) van mostrar-se ostensiblement indignats pel que van interpretar com una utilització partidista de l'acte i van abandonar sorollosament la sala. ICV, que ultima aquests dies un manifest, els tindrà presents.

L'estratègia de CiU, també augmentada aquesta setmana, va estrenar-se ara fa deu dies amb la filtració del suport per carta de Manuel Castells, tradicional aliat de les esquerres. Però la cosa ha anat en augment amb la presència de Salvador Alemany en un acte de Trias a l'Institut d'Arquitectura Avançada, on el president d'Abertis i del Cercle d'Economia, en conversa informal amb els periodistes, va aplaudir que les idees a llarg termini de CiU "puguin tenir una aplicació a curt termini". Dos dies després, dijous, a la seu de l'editorial RBA, el candidat de CiU es va deixar veure amb altres professionals que en alguna ocasió han apostat per ERC, com Lluís Cabrera, o que pertanyen als sectors sobiranistes del País Valencià o les Illes, com Josep Vicent Boira i Pere Muñoz.

Gais i capellans, a l'Hospitalet

Esquerra o la seva marca Unitat per Barcelona no prepara ara com ara un los-abajo-firmantes però ja ha picat alt amb Laporta, Broggi i Carulla i prefereix anar sumant adhesions de base veïnals mentre s'obtenen progressivament suports de renom. Però qui sí que ha optat pel manifest, i ha obtingut resultats fins i tot sorprenents, és la llista d'ERC i Els Verds a l'Hospitalet de Llobregat, que encapçala Eduard Suárez i que ha unit en un mateix manifest l'emblemàtic mossèn de Bellvitge Roger Torres i l'activista gai local Jorge García Muñoz.

stats