Crònica 23/11/2011

Patxi López i Eduardo Madina s'exclouen del pols per rellevar ZP

Ara
2 min
Un operari retira el cartell del que va ser cap de llista del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

MADRID.L'ensorrament electoral del PSOE ha precipitat el debat per a la successió de José Luis Rodríguez Zapatero a la secretaria general del PSOE. El primer que hi ha en dubte és Alfredo Pérez Rubalcaba, cap de llista de la formació que ha encaixat els pitjors resultats de la història del partit, però dos possibles relleus, Patxi López i Eduardo Madina ja s'han autodescartat.

Malgrat que Rubalcaba encara no s'ha pronunciat sobre la seva pretensió de liderar el PSOE, tot just l'endemà que Zapatero anunciés el congrés del PSOE ja han començat a sortir veus que li han mostrat el seu suport, tot i que ell encara no ha dit res sobre aquesta qüestió. Diversos barons socialistes s'han afanyat a destacar la vàlua de Rubalcaba. Però també n'hi ha hagut que ja s'han autodescartat.

És el cas del lehendakari basc, Patxi López, que ha anunciat aquest dimarts a través del portaveu del PSE, José Antonio Pastor, que no opta al càrrec. "Esperem que el congrés ordinari de febrer no es converteixi només en un debat sobre noms i persones". Ha fet el mateix Eduardo Madina. "No estic en això i no hi estaré", ha sentenciat. "Conec la mida del meu partit, la grandesa del PSOE, i sé que el meu volum no pot dirigir el volum del primer partit del país". En canvi, el president andalús, José Antonio Griñán; l'expresident extremeny Guillermo Fernández Vara; el secretari d'organització, Marcelino Iglesias, i el secretari general dels socialistes de Castella i Lleó, Óscar López, ja han apostat perquè sigui Rubalcaba qui prengui el relleu a Zapatero al capdavant del partit. En una altra línia, el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, ha demanat un procés de primàries obert.

Zapatero va deixar la qüestió en mans de la militància i va evitar dilluns passat prendre partit durant el comissió executiva federal, mentre que l'aparell del PSOE al carrer Ferraz diu que respecta els "temps" congressuals i no fa pública una orientació concreta.

stats