EL NOU ESCENARI AL PAÍS BASC
Crònica 28/01/2012

Patxi López demana ara a Rajoy la legalització de Batasuna

El lehendakari demana a Rajoy l'acostament de presos d'ETA i la legalització de Batasuna per acabar amb la "victimització". El govern espanyol descarta canviar de posició i fer excepcions.

Joan Faus
2 min
Patxi López demana ara a Rajoy la legalització de Batasuna

MADRID.Els nous temps requereixen noves mesures. Aquesta va ser la filosofia que va traslladar ahir el lehendakari, Patxi López, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la reunió que van mantenir al Palau de la Moncloa. López va reiterar la seva demanda de suavitzar la política penitenciària dels reclusos d'ETA, però va sorprendre amb una decidida defensa de la legalització de l'antiga Batasuna.

El clima de discrepància entre els governs espanyol i basc en matèria de lluita antiterrorista és patent. Vitòria demana gestos com l'apropament dels presos etarres als seus llocs de residència i admetre la realitat abertzale, mentre que Madrid ho supedita tot a la declaració definitiva i irreversible de la fi de l'organització terrorista. Les distàncies van quedar patents ahir però el lehendakari es va mostrar optimista de cara al futur. López va assegurar, en la conferència de premsa posterior a la "cordial i amable" trobada, que va veure Rajoy "receptiu" a les seves demandes d'apropament gradual dels presos etarres i la concessió del tercer grau penitenciari als reclusos amb malalties greus i irreversibles. "Estic convençut que tard o d'hora el govern espanyol acabarà aplicant una política penitenciària que no anomenaria flexible sinó que està a dins de la nostra legalitat", va dir el lehendakari després de la reunió, que va durar gairebé una hora i que va estar precedida per la del president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, que té l'honor de ser el primer mandatari autonòmic que ha rebut Rajoy.

López va considerar que "l'espai d'esperança" que s'ha obert al País Basc després de l'anunci d'ETA requereix la legalització de Batasuna. Ho va reclamar amb entusiasme, tot i admetre que és una decisió que depèn de la justícia. El president basc va esgrimir que la legalització acabaria amb la "victimització oportunista dels radicals" i amb la situació "paradoxal" que l'esquerra abertzale estigui present a "moltes institucions" sense tenir un partit legalment reconegut. "Si tota la vida hem estat demanant a aquell món que abandoni la violència, que talli qualsevol lligam amb el món de la violència, que s'integrin a la democràcia, per què quan fan els passos els volem posar tots els murs?", es va preguntar.

El govern descarta canvis

Fonts del govern espanyol van assegurar després de la compareixença de López que l'executiu "no ha canviat de posició" en matèria antiterrorista i van descartar que s'acordés "cap flexibilització" en política penitenciària. També va subratllar que els dos governs estan d'acord en les qüestions "fonamentals" i que la legalització de Batasuna és una "competència dels jutges".

Hores abans la vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, havia dit que "no hi haurà excepcions". La postura de l'executiu va quedar molt clara dimarts en paraules del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va vincular un canvi en la política penitenciària a la dissolució d'ETA. "Si ETA deixa d'existir definitivament, podran acollir-se als beneficis penitenciaris que ja existeixen en el marc de l'actual legislació penitenciària", va assegurar. La qüestió és si Rajoy va dir el mateix ahir al lehendakari López.

stats