EL PROCÉS DE PAU
Crònica 09/01/2012

Patxi López torna a demanar canvis en la política penitenciària

Ara
2 min
Patxi López va assistir ahir al comitè federal del PSOE, celebrat a Madrid.

MADRID.L'endemà de la multitudinària manifestació que va recórrer els carrers de Bilbao per demanar el trasllat dels presos bascos, el lehendakari, Patxi López, va insistir que és possible fer canvis en la política penitenciària que s'aplica als presos d'ETA, cosa que el PP, amb qui governa, rebutja que s'hagi de produir fins que l'organització armada es dissolgui. El secretari general dels socialistes bascos va assegurar a Madrid, on va participar en el comitè federal del PSOE, que al País Basc "hi ha gairebé un consens generalitzat que una altra política penitenciària és possible" i que es pot aplicar d'acord amb la legalitat vigent. Tot i que va evitar parlar de trasllats, va remarcar que la normativa espanyola és "molt garantista" i també "molt generosa", amb un "afany per reinsertar totes les persones que vulguin fer el pas per integrar-se en democràcia". López va rebutjar, però, que es pugui considerar "presos polítics" els reclusos d'ETA.

En canvi, els seus socis de govern, el PP, van respondre a la manifestació amb un to molt diferent. Leopoldo Barreda va subratllar que els interns d'ETA no són presos polítics, sinó "terroristes condemnats pels seus crims", i que no hi haurà canvis en la política penitenciària fins que es dissolgui l'organització.

Per la seva banda, el PNB i l'esquerra abertzale van coincidir a demanar gestos al govern de Mariano Rajoy. El president del PNB, Iñigo Urkullu, va explicar al seu blog personal que la seva formació es reafirma en aquest moment en l'exigència de canvis en la política penitenciària i va afegir que aquest canvi és necessari per "raons de principis ètics en el màxim respecte als drets de totes les persones, i per raons de context".

Per la seva banda, la portaveu de l'esquerra abertzale, Maribi Ugarteburu, va reclamar al govern del PP "uns primers passos d'urgència" en relació als reclusos d'ETA, en referència al trasllat, i va afegir que, posteriorment i mitjançant el diàleg, el govern espanyol i l'organització armada hauran d'arribar a una "solució definitiva" sobre el col·lectiu de presos polítics bascos.

stats