CERIMÒNIA MULTITUDINÀRIA
Crònica 02/05/2011

Pelegrins, firaires i el sol de Roma celebren el beat Joan Pau II

Ignasi Pujol
3 min
Benet XVI, que va col·laborar amb el papa Joan Pau II durant 23 anys, resa davant del seu fèretre després de proclamar-lo beat.

Sis anys i vint-i-nou dies després de la seva mort, Karol Wojtyla, el papa Joan Pau II, s'ha convertit en beat, el pas previ a la santedat. El seu successor, el papa Benet XVI, va presidir ahir la cerimònia de beatificació a Roma -amb cent cardenals més-, a la qual van assistir prop d'un milió de persones, segons el Vaticà. Alguns dels pelegrins no van dubtar a considerar un petit miracle el sobtat canvi meteorològic a la capital italiana. Després d'un dissabte plujós i gris, i quan tot apuntava a un diumenge igual, a Roma ahir va lluir un sol primaveral.

Els fidels És la beatificació més multitudinària de la història

Mitja hora abans de l'inici de la celebració encara hi havia pelegrins dormint als voltants de la plaça de Sant Pere. Milers de persones van passar la nit a la plaça per assegurar-se una bona ubicació. Els que no ho van fer, o no van matinar prou, van haver de seguir la missa des de més enllà de la via de la Conciliació, l'avinguda que desemboca a la plaça de Sant Pere. Enric Auladell, un jove de Reus de 16 anys, va arribar a Roma amb una expedició organitzada per escoles catalanes. No havia assistit mai a cap trobada amb Joan Pau II però ha sentit "tot el que va fer", va dir. "Tot el món veu Joan Pau II com un sant, fins i tot molt abans que es morís", deia una pelegrina de Puerto Rico.

Banderes de tots colors Reflectien les diverses procedències dels pelegrins

Els 104 viatges que va fer Joan Pau II durant els 27 anys de pontificat segurament eren l'explicació de la gran diversitat de nacionalitats aplegades a l'esdeveniment. "Joan Pau II ens va portar amor, valor i veritat. Ens va visitar en moments difícils del nostre país i ara l'hi volem agrair", deia Francisco Campos, arribat a Roma des de Nicaragua. Molts pelegrins lluïen amb orgull els colors del seu país, però les dues banderes que més es van veure van ser la polonesa (nacionalitat del nou beat) i l'espanyola. Una unitat mòbil d'Intereconomía va fer una connexió en directe amb un grup d'espanyols. Un portava una bandera catalana que els responsables de la cadena van aconsellar que no sortís i el propietari se'n va desfer. També hi havia algunes banderes de Solidarnosc, el sindicat polonès que va ser cabdal en la caiguda del règim comunista al país.

Poques pantalles Alguns fidels es van queixar de la falta de previsió del Vaticà

Abans de la cerimònia, una família espanyola avançava en sentit contrari a la majoria i amb cara de resignació. Es dirigien al Circ Màxim, l'altre punt des d'on es podia seguir la missa. "A Madrid (que Joan Pau II va visitar el 2003) i a València (Benet XVI, el 2006) hi havia més pantalles", deia el pare de la família. I tenia raó. A molts els va sorprendre que el Vaticà, acostumat a organitzar esdeveniments multitudinaris, no hagués previst la col·locació de més pantalles distribuïdes per la ciutat.

Venedors ambulants La beatificació va generar una allau de souvenirs

Roma ja és una ciutat acostumada al marxandatge religiós, però ahir van aparèixer encara més venedors ambulants amb tot tipus d'objectes: fotos de Joan Pau II, estampes, edicions especials de la premsa local, banderoles, DVDs, figuretes...

El moment: 10.38 hores Va ser quan Ratzinger va proclamar beat el seu antecessor

A l'inici de la cerimònia el cardenal Agostino Vallini va glossar la vida de Joan Pau II i acte seguit el Papa va pronunciar la fórmula de la beatificació. Just després es va descobrir la fotografia de Joan Pau II penjada a la façana de Sant Pere. Karol Wojtyla apareixia així per primer cop caracteritzat amb l'aurèola de beat.

La sang El Papa va beneir un reliquiari amb la sang de Joan Pau II

Unes religioses van portar al Papa un reliquiari amb la sang del nou beat perquè la beneís. El Papa va utilitzar el calze que Joan Pau II va fer servir els últims anys i la seva casulla.

stats