BATALLA ACCIONARIAL
Crònica 03/09/2011

Pemex ja controla el 9,4% del capital de Repsol

Petróleos Mexicanos (Pemex) es va comprometre dilluns a adquirir un 5% de Repsol i assolir així el 9,8% del capital. La companyia va aprofitar ahir la caiguda de la borsa per comprar un 4,62% per uns 1.116 milions.

Ignasi Pujol
2 min
Isidre Fainé i Antoni Brufau conversant en una trobada amb Zapatero a la Moncloa.

Barcelona.Dit i fet. L'empresa estatal Petróleos Mexicanos (Pemex) va aprofitar ahir l'estampida viscuda en la borsa espanyola a causa dels nous senyals d'alerta que arriben des de Grècia i els Estats Units per comprar un 4,62% de Repsol.

Amb aquest nou paquet d'ac cions la petroliera mexicana ja controla el 9,43% del capital de la companyia espanyola. Pemex i la constructora Sacyr van anunciar dilluns un acord de sindicació d'accions segons el qual aquests dos accionistes sumaran conjuntament el 29,8% de Repsol i pràcticament podran controlar l'empresa. Per arribar a aquest percentatge Pemex es comprometia a comprar un 5% addi cional a Repsol.

En la seva comunicació d'ahir a la CNMV Pemex no va concretar la quantitat que ha pagat pel 4,62%, però el preu de mercat d'aquest volum d'accions ahir era de 1.116 milions d'euros, 113 milions menys del que valia aquesta participació un dia abans. Les accions de Repsol van baixar ahir un 3,72%, fins arribar als 19,79 euros.

Pemex va anunciar dijous a Mèxic que ja disposava dels recursos per adquirir el 5% addicional de Repsol. El 70% de la inversió prové d'una col·locació de deute que l'empresa va dur a terme el mateix dia i el 30% restant són fons propis.

El contraatac

CaixaBank i la direcció de Repsol exploren les seves possibilitats en la batalla accionarial oberta amb el pacte entre Sacyr i Pemex. Antoni Brufau, president executiu de Repsol, i Isidre Fainé, president de CaixaBank -segon accionista de la petroliera amb el 19,8%-, es van reunir aquesta setmana per analitzar la situació, segons Europa Press.

Tant Repsol com La Caixa van declinar confirmar la trobada, si bé fonts de la petroliera van comentar que les reunions entre els dos directius "són habituals".

Des de CaixaBank l'hermetisme és total. Dimarts es va comunicar que no es pronunciarien sobre el pacte Sacyr-Pemex sempre que no fos en el consell d'administració de Repsol, que se celebrarà el 28 de setembre. No obstant això, hi ha qui pensa que el fet que Brufau ja s'estigui movent per fer front al desafiament de Sacyr constata que compta amb el suport de La Caixa, que el va situar com a president executiu de Repsol el 2004.

El president de Sacyr, Luis del Rivero, manté una disputa amb Brufau des de fa dos anys, especialment a causa de la política de dividends de la companyia. El cert és que Del Rivero necessitava urgentment un cop d'efecte per intentar dur a bon port el refinançament del crèdit de 5.000 milions que la banca li va concedir el 2006 per comprar el 20% de Repsol.

Un dels punts de l'acord entre Sacyr i Pemex sembla que és la separació de les funcions de president i conseller delegat de la companyia, càrrecs que ara concentra Brufau. El pacte també deixa entreveure la intenció de Sacyr de desinvertir a Gas Natural, grup en què La Caixa i Repsol gestionen conjuntament el 68% de les accions. Aquí és on entra l'entitat presidida per Isidre Fainé, que considera estratègica la participació a Gas Natural. De moment no es descarta cap acció per part de la direcció de Repsol.

stats