BANCA
Crònica 20/01/2012

Pensions de 55 milions al Santander

El conseller i responsable de l'Amèrica Llatina del Banco Santander abandona voluntàriament el càrrec amb un pla de pensions d'almenys 55,9 milions. El directiu va cobrar uns 5,6 milions el 2010.

Elena Freixa
2 min
El conseller i responsable de la divisió de Banco Santander a l'Amèrica Llatina, Francisco Luzón.

BARCELONA.Francisco Luzón deixa l'entitat en què ha treballat els últims 15 anys amb el dret acumulat a percebre gairebé 56 milions d'euros en concepte de plans de pensions, segons consta en l' Informe anual del 2010 i a l'auditoria de comptes de l'entitat del mateix exercici. El document detalla el complex sistema pel qual s'ha calculat aquesta xifra. Assegura que la quantitat s'obté "en sumar el 100% del salari anual fix que estigui cobrant el directiu en el moment de marxar i el 30% de la mitjana aritmètica de les tres últimes retribucions variables rebudes fins llavors".

L'informe anual del Santander també recull el dret del directiu a rebre gairebé 10 milions més en concepte "d'altres assegurances". Els ingressos de Luzón el 2010 van ser de 5,6 milions d'euros.

El banc va anunciar ahir al vespre la sortida del directiu parlant de "renúncia voluntària". El nou responsable de la divisió serà l'actual director general del banc, Jesús Zabalza. L'adéu de Luzón va causar certa sorpresa, ja que participava en la direcció del banc al més alt nivell i era estret col·laborador del president, Emilio Botín. Fins i tot sonava el seu nom com a possible substitut del conseller delegat, Alfredo Sáenz, durant el procés que va estar a punt d'allunyar-lo del càrrec després d'una condemna per acusació falsa. Un indult del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el manté al càrrec.

El Banco Santander va elogiar en un comunicat la feina de Luzón a Banco Santander els últims anys. El 1999 va assumir la direcció a l'Amèrica Llatina, una divisió que llavors facturava més de 500 milions. Els números del banc en aquest mercat van superar els 4.800 milions el 2010. El directiu havia estat president d'Argentaria anteriorment i vocal del consell d'administració del BBVA. Actualment també es conseller extern del gegant de moda espanyol Inditex.

stats