Mini Crònica
Crònica 23/01/2011

Pensions

2 min

Zapatero va superar ahir amb nota una prova de foc davant dels seus. Els barons del PSOE, reunits a la seu del partit, van marxar havent renovat la confiança en l'aposta per l'estabilitat pressupostària i l'austeritat, així com la necessitat d'impulsar les reformes, i si pot ser, fer-ho amb consens. El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, que va fer de portaveu, va manifestar el suport unànime dels candidats socialistes a les eleccions autonòmiques a Zapatero. Pel que fa al diàleg amb els sindicats, el PSOE considera possible arribar a un acord "en tot el que hi ha sobre la taula", segons va manifestar Griñán. Va afegir que el consens amb els sindicats és "molt convenient" perquè és "imprescindible enfortir els agents socials". L'única crítica que va reconèixer dels barons a la direcció del partit és que cal fer un esforç per explicar millor la necessitat de fer les reformes als ciutadans.

J osé Montilla, expresident del Govern, va explicar que les paraules de Zapatero a un mitjà internacional amenaçant d'impedir l'emissió de deute a les autonomies si no complien els objectius marcats "no és una novetat" i li va treure importància perquè "Catalunya té una petició per emetre deute en tràmit que li donaran", com al País Valencià o les Balears, perquè "la desviació de l'1% és corregible". Montilla també va apuntar que les dificultats per complir l'objectiu del dèficit les tindran altres autonomies que no va voler concretar. D'altra banda, va dir que el PSOE és "plenament conscient" que haurà d'assumir el "cost" d'unes reformes que, "si no es fan, tenen cost a curt, mitjà i llarg termini, i si es fan, algunes tenen costos a curt termini, tot i que puguin tenir rèdits a mitjà i llarg termini".

E l president del PP, Mariano Rajoy, criticat sovint per basar el seu discurs en la desqualificació i l'absència de propostes concretes, ahir va voler fer-ne una. A la convenció del PP de Sevilla va anunciar que el grup parlamentari popular portarà al Congrés una proposta perquè es revisi el sistema de pensions dels diputats i dels senadors per "eliminar qualsevol cosa que suposi un privilegi respecte a la resta dels espanyols". Actualment, segons un reglament del 2006, els diputats necessiten cotitzar 7 anys per tenir garantit el 80% de la pensió, i amb 11 anys a la cambra cobren la pensió màxima, uns 2.500 euros. Mentrestant, un ciutadà ha de cotitzar 35 anys per aconseguir-la. "Estarem a l'altura, serem austers, donarem exemple", va defensar Rajoy.

stats