Crònica 13/03/2012

El Pentàgon alerta dels riscos d'intervenir a Síria

Elisabeth Bumiller
2 min
La bala que un metge ha retirat d'una nena ferida a Homs en una foto difosa per l'oposició siriana.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONMentre s'incrementa la pressió perquè els Estats Units ajudin a aturar el bany de sang a Síria, el Pentàgon s'afanya a advertir dels riscos d'una eventual intervenció militar al país. Els alts càrrecs de la institució destaquen que atacar el règim de Baixar al-Assad suposaria una operació "enorme" i llarga, que requeriria almenys un mes d'atacs aeris nord-americans, amb el risc de matar un gran nombre de civils i de sumir el territori en una guerra civil.

El Pentàgon observa, a més, que una intervenció a Síria suposaria un desgast molt més gran per a Washington que no pas la guerra a Líbia, que va saldar-se amb set mesos de campanya de l'OTAN l'any passat i el llançament de 7.700 bombes i míssils.

Tot i que els Estats Units tenen capacitat militar per llançar atacs aeris sostinguts a Síria -"Podem fer qualsevol cosa", va dir al Senat la setmana passada el president de la junta de caps de l'estat major dels Estats Units, el general Martin E. Dempsey- els funcionaris de Defensa asseguren compartir preocupacions sobre una eventual intervenció. Primer, el risc d'atacar les bateries antiaèries sirianes, de fabricació russa, situades prop de nuclis densament poblats; segon, armar una oposició molt fragmentada; tercer, el risc potencial d'una guerra pel poder amb l'Iran o Rússia, dos aliats claus de Damasc, i quart i últim, la falta, almenys fins ara, d'una coalició internacional que vulgui acabar amb el règim sirià.

Un alt càrrec de Defensa va dir durant el cap de setmana que fins i tot crear corredors humanitaris -zones de protecció per als civils dins del país- seria una operació molt complicada que obligaria els EUA a desplegar "importants contingents de tropes sobre el terreny" per aconseguir mantenir aquests refugis.

L'última opció de la Casa Blanca

Les opcions del Pentàgon arriben després que el president dels Estats Units, Barack Obama, sol·licités un informe d'opcions preliminars militars a Síria, tot i que la Casa Blanca segueix creient que la pressió diplomàtica i econòmica són les millors vies per aturar la violenta repressió del govern d'Al-Assad. Les opcions de l'estudi inclouen corredors humanitaris, el bloqueig naval i l'establiment d'una zona d'exclusió aèria, entre altres possibilitats.

La setmana passada el general Dempsey i el secretari de Defensa, Leon Panetta, van assegurar que l'opció militar només estava en la primera etapa de consideració, malgrat les pressions d'alguns senadors. El republicà John McCain, candidat a la Casa Blanca en les últimes presidencials, continua propagant que els EUA tenen la responsabilitat d'involucrar-se en la revolta a Síria. "Quants més han de morir?", va preguntar al Senat.

"Ja hem estat absorbits per aquesta situació, i ara no deixarem que ens torni a passar", assegura un alt càrrec del Pentàgon fent referència al cas libi, que va requerir la intel·ligència i la força de combat nord-americana en un inici per inhabilitar les bateries antiaèries de Muammar al-Gaddafi.

La por més gran dels EUA és l'Iran, l'aliat més important de Síria. El Pentàgon és conscient que Teheran està passant armes al règim i assistint-lo. També es tem pel paper de Rússia, que manté la seva única flota al Mediterrani a Tartus, Síria. "Si ens llancem a una intervenció purament militar en nom dels EUA podem patir greus problemes regionals", alerta Michèle Fournoy, ex-alt càrrec del Pentàgon.

stats