TENSIÓ AL GOLF PÈRSIC
Crònica 09/01/2012

El Pentàgon respondrà si l'Iran tanca la ruta del petroli

Augmenta la tensió entre l'Iran i els EUA. Washington alerta que està disposat a utilitzar la força si Teheran tanca l'estret d'Ormuz. L'Iran eleva el to i anuncia una nova planta d'enriquiment d'urani.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El secretari de Defensa dels Estats Units, Leon Panetta, assegura que Washington està disposat "utilitzar la força" contra Teheran.

BARCELONA.Els Estats Units estan disposats a respondre per la força si l'Iran compleix les amenaces de tancar l'estret d'Ormuz, porta marítima d'entrada al golf Pèrsic i punt clau per al comerç mundial de petroli. Així ho va afirmar ahir a la cadena CBS el cap del Pentàgon, Leon Panetta, que va advertir Teheran sobre "una línia vermella que no pot creuar".

Al costat de Panetta, el general Martin Dempsey, el president de l'estat major de l'exèrcit nord-americà, va afirmar que l'Iran té la capacitat de bloquejar l'estret. "Teheran ha invertit en mitjans que li permetrien tancar-lo durant un temps i nosaltres hem invertit en altres mitjans per assegurar-nos que, si això passa, actuarem i el tornarem a obrir", va alertar el militar.

Teheran amenaça de tancar l'estret com a represàlia a les sancions econòmiques que li imposen els Estats Units i, properament, la Unió Europea. Ormuz obre les portes al transport de gairebé una cinquena part del petroli venut a tot el món i el seu tancament suposaria un augment desbocat del preu de cru [més informació a la pàgina 15].

La marina nord-americana manté la seva cinquena flota -amb base a Bahrain- al mar d'Oman, molt proper a l'estret d'Ormuz. Teheran, per la seva banda, ha amenaçat aquesta setmana de repetir maniobres navals a la zona. El pols d'ostentació marítima entre Washington i Teheran té com a base la principal disputa del món occidental amb el règim dels aiatol·làs: el desenvolupament de l'arma nuclear. "Estan construint-la? No. Però sabem que estan creant instal·lacions que permetran crear-la, i això ens preocupa", confessava ahir Leon Panetta.

Un pas més cap a l'arma nuclear

L'últim moviment de Teheran en el candent tauler de joc podria complicar encara més els esforços diplomàtics per resoldre l'enfrontament de manera pacífica. El règim islamista va anunciar ahir que "en un futur proper" posarà en funcionament una nova planta d'enriquiment d'urani, la de Fordow, situada a l'interior d'una muntanya propera a la ciutat sagrada xiïta de Qom, al centre del país. La localització protegeix la planta de possibles atacs per terra i aire.

Un oficial occidental va dir sota condició d'anonimat a l'agència Reuters que amb aquest gest Teheran "deixa clar que no té cap mena d'intenció d'aturar el seu programa d'enriquiment d'urani", un moviment que contrasta amb la petició el mes passat de l'Iran al Consell de Seguretat de l'ONU de reprendre converses sobre el seu programa nuclear.

Teheran va informar ahir que la planta de Fordow permet refinar urani a un 3,5%, el nivell necessari per donar energia a plantes nuclears, i que l'utilitzaria amb finalitats "civils". Els experts apunten, però, que aquesta planta no té prou centrifugadores per enriquir l'urani i destinar-lo a generar energia i, en canvi, sí que té capacitat per obtenir prou quantitats del mineral enriquit per desenvolupar un programa d'armes nuclears.

stats