TENSIONS AL RÈGIM XINÈS
Crònica 13/04/2012

Pequín fa pinya després de la caiguda de Bo Xilai

M. Wines / K. Bradsher
2 min
Pequín fa pinya després de la caiguda de Bo Xilai

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNEl govern xinès va llançar ahir una intensa campanya propagandística per aconseguir tapar qualsevol mostra de divisions en la cúpula del Partit Comunista després de la caiguda de l'estrella política xinesa, el populista Bo Xilai. En poques hores, els mitjans de l'aparell del règim van començar a difondre indicis de la riquesa i la influència acumulada pels familiars de Bo.

La intenció de Pequín va ser remarcable per la intensitat i la focalització del missatge, fins i tot per a un aparell propagandístic acostumat a recitar les proeses del partit. Segons els analistes, aquesta estratègia demostra les pors a la cúpula del Partit perquè l'expulsió de Bo i la investigació per assassinat contra la seva dona augmentin encara més la divisió evident entre l'esquerra i l'ala més moderada de la dreta comunista.

El bombardeig informatiu constant durant dos dies sobre aquests fets va culminar ahir amb un telenotícies inusual a la televisió estatal que incloïa un apartat en què una sèrie de líders locals proclamaven el seu etern suport al Partit. Els diaris i les pàgines web recopilaven declaracions unànimes de suport tant de membres del comitè permanent del politburó del Partit - format per només nou seients i on Bo aspirava a entrar en el congrés de la tardor- com dels regidors del Partit a la municipalitat de Chongqing, on governava el polític deposat.

Els mitjans de comunicació també van fer una cobertura extensiva dels esforços anticorrupció a l'exèrcit xinès, i van afegir una crida del president Hu Jintao a mantenir la puresa en els rangs militars.

"La manera com estan utilitzant els mitjans de comunicació durant les últimes 48 hores realment projecta una vertadera sensació de profunda inseguretat", explicava ahir l'analista David Bandurski de China Media Project a la Universitat de Hong Kong. "Quan has d'esbombar a casa un sentit de la unitat tan intens com aquest, justament transmets el missatge contrari".

Tot i això, n'hi ha que opinen el contrari. Dorothy J. Solinger, també analista de la cúpula comunista però a la Universitat de Califòrnia d'Irvinem, suggeria ahir que l'aparell del Partit estava desmantellant tota l'estructura política de Bo.

Un dels factors decisius en la divisió de lideratges són les iniciatives econòmiques. Els seguidors del polític destituït preferien un govern més intervencionista en finances apel·lant a un esperit neomaoista, mentre que molts dels vells alts càrrecs volen que el control de l'estat sigui cada vegada menys intens.

Contra el neomaoisme

Justament la xarxa de finançament de Bo s'ha convertit en l'objectiu de la campanya propagandística de desprestigi del règim. Un article al diari oficial del Partit dimecres difonia un llarg llistat dels càrrecs potencials contra Bo. "Potser algú hauria guanyat gràcies a ell doble nacionalitat o bé identitats estrangeres -deia l'article-, i transferit així àmplies sumes de diners a paradisos fiscals. Però el detonant de la caiguda de Bo ha estat la presumpta implicació de la seva dona, Gu Kilai, en l'assassinat d'un ciutadà britànic. L'escàndol va portar el Partit a desposseir-lo dimarts de tots els càrrecs.

stats