DRETS HUMANS
Crònica 07/11/2011

Pequín fa equilibris amb les llibertats a Hong Kong

Iris Mir
2 min
CENSURA Un policia xinès carregat de càmeres confiscades a periodistes que cobrien un tribunal de Pequín.

Hong Kong (Xina)Cada dia a les 8 del matí la bandera de la Xina i la de Hong Kong s'eleven de manera sincronitzada al passeig marítim de Wanchai. Una zona que és parada obligatòria per als autobusos carregats de turistes xinesos que viatgen en tours organitzats per conèixer un territori que és resultat d'una extraordinària mescla entre Occident i Orient. Hong Kong té identitat pròpia i això incomoda Pequín. Les banderes onejants flanquegen l'escultura daurada de la "sempre radiant Bahuinia", un regal del govern central per recordar als hongkonguesos que la sobirania pertany a un partit comunista que ha augmentat la pressió cap a Hong Kong.

Més enllà de les banderes xineses, als carrers de la ciutat no hi ha indicis que l'illa pertanyi a un país autoritari. L'estil de vida de Hong Kong queda protegit per la seva llei bàsica (o mini-Constitució) fins al punt que l'excolònia s'ha convertit en base i refugi d'activistes i dissidents. Amb tot, Hong Kong es veu sovint obligada a claudicar.

La proposta recent del seu govern d'incloure classes d'educació nacional a les escoles i les restriccions informatives a la premsa durant la visita del vice-primer ministre xinès, Li Keqiang, al mes d'agost, són un exemple de la voluntat de Pequín d'augmentar la seva influència per evitar que el territori es converteixi en un catalitzador de demandes de reforma política.

La qüestió dels drets humans i la democràcia ha format part recentment del discurs del partit comunista. Sharon Hom, directora executiva de l'ONG Human Rights in China, diu: "Si els líders xinesos estiguessin realment preocupats per la protecció dels drets humans, haurien d'iniciar reformes per assegurar la independència del poder legislatiu, deixar de perseguir als advocats i respectar la independència de la societat civil i dels mitjans de comunicació".

Falsa harmonia

Sota la idea d'estabilitat, el Partit Comunista aposta per la repressió per controlar l'amenaça del malestar social. A l'onada de desaparicions d'activistes i advocats els últims mesos, s'hi suma la recent modificació del Codi Penal que legalitzarà les detencions secretes i autoritzarà a mantenir fins a sis mesos sota custòdia tothom que amenaci la seguretat estatal, emprengui activitats terroristes o corruptes.

Com integrar un territori que arrossega una idea de llibertat heretada del colonialisme dins d'una dictadura amb un estat totalment centralitzat, constitueix un repte per als valors del capitalisme xinès. Estratègicament, el port de les aromes té un paper econòmic rellevant per a la Xina, però alhora fomenta "un intercanvi entre els dos costats de la frontera de diners i gent que facilita l'exposició a noves idees", apunta Hom. Hong Kong és un exemple del més gran desafiament que el gegant asiàtic afronta internament: mantenir l'equilibri entre el creixement econòmic i les demandes d'una societat cada vegada més exigent amb el tracte del seu govern.

stats