EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 31/03/2011

Personalitats catalanes per la legalització de Sortu

Marc Colomer
2 min
Josep Lluís Carod-Rovira, Gemma Calvet i Sílvia Bel durant la presentació del manifest.

Barcelona.La negativa del Suprem espanyol a legalitzar Sortu, el nou partit de l'esquerra abertzale que per primera vegada compleix escrupolosament la llei de partits, ha rebut resposta també de la intel·lectualitat catalana. Gairebé 200 personalitats dels Països Catalans han subscrit la Declaració per la pau i la democràcia , que clama contra la instrumentalització política que fa la justícia espanyola del conflicte basc i advoca per la legalització de Sortu, pas necessari per a la normalització democràtica d'Euskadi. El manifest constata que en el "context de desaparició definitiva de la violència" és el moment de "restablir la normalitat democràtica".

Els promotors creuen que en un context d'involució del reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat, Catalunya "no pot restar al marge" dels esforços perquè "tots els pobles puguin defensar la totalitat dels seus drets i llibertats democràtiques sense restriccions". Entenen que és "inacceptable l'ús polític de la justícia" per "limitar drets constitucionals elementals" com els de reunió, afiliació política i de construcció de candidatures per a les eleccions. Per això, reclamen a Espanya que restauri la normalitat democràtica al País Basc, "restableixi els drets d'expressió, manifestació i de participació política sense exclusions" i que "s'adoptin mesures de normalització jurídica en l'àmbit policíac i penitenciari".

El manifest l'han promogut personalitats com Josep Lluís Carod-Rovira, August Gil Matamala, Arcadi Oliveres i Gemma Calvet. En la llarga llista d'adherits hi figuren personalitats com els expresidents Heribert Barrera i Ernest Benach, el futbolista Oleguer Presas i artistes com Sílvia Bel, Antoni Miró, Ariadna Gil, Jordi Dauder, els germans Fortuny -de la Dharma-, Joan Reig, Lluís Llach i Lluís Gavaldà, entre altres. També hi ha diputats i exdiputats, a més d'exconsellers de Cultura dels consells insulars de les Balears. Els promotors van convidar ahir institucions, partits i ciutadants a sumar-se a la crida.

stats