RELLEU AL CAPDAVANT DEL LOBI CATALÀ
Crònica 04/05/2011

Piqué avisa que el Cercle no serà "corretja de transmissió" de ningú

Ignasi Pujol
2 min
Josep Piqué (esquerra) i Salvador Alemany, ahir, abans que l'assemblea del Cercle designés el nou president.

Josep Piqué i Camps, president de l'aerolínia Vueling i exministre dels governs del PP, va emfatitzar ahir la seva vessant d'estadista i analista internacional. Aquest és el perfil que el va dur a la Moncloa el 1996 com a fitxatge independent de José María Aznar, i ara el vol fer valer des de la presidència del Cercle d'Economia.

L'assemblea general de la institució va donar suport ahir a la candidatura única encapçalada per Piqué (va rebre 524 vots a favor d'un total de 534) i passa a substituir Salvador Alemany, president d'Abertis i del consell assessor econòmic del Govern. Piqué ja va ser elegit president del Cercle el 1995, però pocs mesos després va ser cridat per Aznar.

El discurs d'ahir de Piqué era un avís per a navegants: ni pretén ser el missatger entre un futur executiu liderat per Mariano Rajoy i l'empresariat català ni pensa sucumbir a l'accent catalanista que ha imprès el Cercle en alguna de les seves últimes notes d'opinió. "El Cercle mai ha estat corretja de transmissió de ningú i el dia que ho sigui haurà perdut la seva naturalesa", va dir Piqué. La seva "naturalesa" és precisament, segons el nou president, la "pluralitat dels seus membres".

Això sí, Piqué va assegurar que no defugirà "cap debat que formi part de les preocupacions de la ciutadania". El president va avançar que la institució s'haurà de pronunciar sobre assumptes com el pacte fiscal i les conseqüències de l'ajust pressupostari a Catalunya. També sobre "determinades reformes estructurals" dutes a terme pel govern espanyol. No obstant, Piqué va remarcar que "de vegades no és possible assolir els consensos", condició sine qua non per als pronunciaments de l'influent lobi barceloní.

L'expresident del PP català va eludir expressar la seva opinió sobre aquests temes. Només va voler pronunciar-se sobre la xacra de l'atur: "Un mercat de treball que genera cinc milions d'aturats és obvi que té un problema", va senyalar.

Preguntat sobre un hipotètic retorn a la política, Piqué va dir: "He dedicat catorze anys a l'interès públic; són més que suficients. A més, m'ho estic passant molt bé [al sector privat]". Piqué va explicar que no pensa esgotar els tres anys de mandat al Cercle, ja que després de les jornades de Sitges del 2013 convocarà eleccions.

Independència

Sobre el seu perfil polític, Piqué va dir: "S'ha arribat a la conclusió que puc representar la independència del Cercle, i els puc assegurar que així ho faré". El nou president, que va mostrar la seva preocupació per la "pèrdua de rellevància estratègica d'Europa", va reiterar que l'àmbit internacional tindrà un gran protagonisme en l'activitat de la nova junta.

Alemany va destacar que Piqué "és un jugador del planter", ja que va entrar a la junta directiva de la institució als 29 anys.

stats