Crònica 31/03/2012

Pla del Govern per eradicar els violents

El conseller d'Interior crearà un grup multidisciplinari per impulsar reformes legals i endurir les penes als reincidents. El president de la Generalitat diu que seran inflexibles davant els grups violents.

L.d-r.
2 min
Alguns violents van entrar dins del McDonald's de l'estació de Sants, van trencar vidres i van ruixar l'interior amb extintors.

BARCELONA.La violència urbana és, ara més que mai, la prioritat en polítiques de seguretat de la Generalitat. La lluita contra aquest fenomen passa, primer de tot, per endurir la resposta policial i judicial i evitar la sensació d'impunitat. El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar ahir la creació d'un grup de treball multidisciplinar per plantejar reformes legals. "Volem ser més eficients, eficaços i contundents amb aquesta violència. No volem que Barcelona i Catalunya sigui escenari preferent per a aquests grups", va assegurar el conseller, que creu que aquestes persones encara actuen "amb certa impunitat" i que dijous van intentar situar Barcelona en un escenari similar al de Grècia.

Reforma legal

Les reformes legals, a banda d'alguns canvis al Codi Penal per endurir els càstigs als reincidents, també podrien suposar la modificació d'altres lleis relacionades, tot i que Puig no ho va voler concretar. A aquesta mesura s'hi afegirà també una revisió del tractament que es fa d'aquests grups de violència urbana per part de la policia, així com una millor col·laboració entre els diferents cossos policials, la fiscalia i el sistema judicial. Puig va demanar també ahir una resposta social contundent "que rebutgi els violents", que, va assegurar, s'emmascaren en moviments socials com el 15-M i els antisistema però que actuen amb l'única voluntat de sembrar el caos i atemptar contra l'estat de dret.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar ahir que el Govern serà "inflexible" i "clarament bel·ligerant" a l'hora d'actuar per la via penal i administrativa contra els violents urbans. Va qualificar d'"intolerables" els actes violents de "gamberrisme" de dijous i va assegurar que, si la via penal no prospera, s'actuarà per la via administrativa amb la imposició de multes. Mas va reconèixer que la llei no és "sòlida" per a aquest tipus d'aldarulls, però va destacar que el canvi és competència de l'Estat, per la qual cosa va plantejar alternatives per si la via penal no acaba funcionant.

En la mateixa línia que Puig i Mas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va afirmar ahir que no es tracta de "grupuscles" aïllats sinó que els grups violents estan coordinats. Va explicar que després de Setmana Santa demanarà una reunió amb el ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, per revisar el Codi Penal. "No pot ser que l'endemà els detinguts estiguin fora", va dir en una entrevista a RAC1. L'Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació particular en els processos judicials contra els detinguts.

S'estudiaran els sindicats

L'Ajuntament va aprovar ahir una moció d'urgència presentada pel grup municipal del PP en la qual es va acordar, entre altres mesures, estudiar si alguna de les organitzacions convocants de les manifestacions de dijous podria tenir alguna responsabilitat en els incidents. El PP també va demanar que s'apliqui la legislació antiterrorista de kale borroka als esvalotadors.

stats