CANVIS DEMOCRATITZADORS
Crònica 04/03/2011

Plega el primer ministre de Mubàrak

Les crítiques a l'herència de l'època de Mubàrak es van cobrar ahir l'última víctima política. El primer ministre va dimitir i ara l'exministre de transports serà l'home clau per liderar el canvi.

Albert Garcia
2 min
Adéu a l'amic de mubàrak Un home llegeix el diari d'ahir amb una caricatura de Mubàrak a portada a la plaça Tahrir.

Corresponsal al caireEssam Xaraf (59 anys) és, a partir d'ahir, l'encarregat de formar el nou gabinet ministerial a Egipte. En un breu comunicat a la seva pàgina de Facebook, el Consell de les Forces Armades informava ahir al matí que havia acceptat la renúncia del ja exprimer ministre Ahmad Xafiq i posava al capdavant del govern el professor universitari i exministre de Transports, Xaraf. La decisió de l'exèrcit es produeix el dia abans d'una altra manifestació multitudinària planejada per avui divendres, que demanava la dimissió de Shafiq.

Ahmad Shafiq havia estat designat el 29 de gener, només pocs dies abans que l'expresident Hosni Mubàrak es veiés obligat a dimitir, després de 18 dies de revoltes populars a tot el país que es van saldar amb uns 365 morts i 5.500 ferits, segons fonts del ministeri de Salut. Amb la seva renúncia es compleix la voluntat dels activistes i agrupacions polítiques prodemocràtiques que rebutjaven Xafiq com a primer ministre i demanaven el canvi total del gabinet de l'època Mubàrak. La renúncia de Xafiq arriba poc després de la caiguda del seu homòleg tunisià, Mohammed Ghannouchi , el 27 de febrer.

Xaraf haurà d'afrontar, juntament amb el nou gabinet que formarà, un repte considerable. S'espera que pròximament se sotmetin a referèndum diverses propostes d'esmenes constitucionals, entre les quals s'inclouen restaurar la supervisió judicial de les eleccions i la introducció de límits al mandat presidencial. Per davant queden també les eleccions legislatives, que algunes veus apunten per al juny, i les presidencials, dos mesos més tard, tot i que no hi ha cap data oficial confirmada. Segons el diari egipci de referència Al-Ahram , entre les figures claus que es podrien presentar com a candidats presidencials destaquen el secretari general de la Lliga Àrab, Amr Moussa, i el premi Nobel de la pau, Mohamed ElBaradei.

Les manifestacions continuen

Tot i la caiguda de l'expresident egipci, milers de persones continuen manifestant-se cada divendres a la plaça Tahrir. Segons ha informat avui un dels portaveus del grup de Joves de la Revolució, demà després de l'hora de l'oració hi haurà una altra protesta massiva "per agrair les tasques a les forces armades, celebrar la dimissió de Shafiq i insistir en les peticions de les demandes del poble". Algunes de les peticions són l'alliberament dels presos polítics, el final de la llei d'emergència i la necessitat de jutjar els responsables dels atacs produïts durant els disturbis de principis de febrer.

stats