Crònica 23/02/2011

Plena unanimitat per obrir el debat del finançament

Roger Tugas
1 min

Barcelona.Artur Mas no es cansa d'afirmar que el nou pacte fiscal és una proposta que genera consens social. Ara, a més, provoca unanimitat parlamentària, com es va evidenciar en la comissió d'economia d'ahir. Després que el conseller Andreu Mas-Colell exposés les línies generals de la seva proposta -que començarà a treballar l'any que ve-, fins i tot va obrir-se a parlar-ne el PP català, que últimament s'ha desmarcat diverses vegades dels posicionaments més centralistes de la direcció estatal -Mariano Rajoy, de fet, no en vol sentir a parlar.

El portaveu parlamentari dels conservadors, Enric Millo, va assegurar que ells "sempre" han estat favorables a "millorar el sistema de finançament" i ha recordat que, en el debat estatutari, ells proposaven apartar aquesta reforma per centrar-se en la negociació fiscal. Igualment, la diputada socialista Rocío Martínez-Sempere va destacar que la proposta de Mas-Colell "va en la mateixa direcció" que "el model de finançament que va negociar l'anterior Govern en virtut de l'Estatut" i, per tant, el PSC estarà al costat del Govern "per reclamar el que Catalunya mereix". ICV-EUiA, Esquerra i SI també donen suport al pacte fiscal, del qual només es desmarquen els tres diputats de Ciutadans.

Canvi de to de Mas-Colell

Els antics socis del tripartit també van coincidir a agrair el "canvi de to" de Mas-Colell, que no va alimentar la polèmica sobre la gestió de l'anterior Govern ni va fer "alarmisme" amb el dèficit heretat. Això va incomodar Millo, ja que el PP aspira a esdevenir soci preferent de CiU en temes econòmics, contraposant aquesta aliança amb l'acord d'esquerres de la legislatura passada. On va coincidir tota l'oposició va ser a criticar la "poca concreció" dels plans de Mas-Colell.

stats