Crònica 12/01/2012

Poc poder fiscal i ingressos petroliers controlats per Londres

M.b.
2 min

BARCELONAEscòcia disposa d'una autonomia pressupostària molt limitada. Edimburg té competències en matèria d'educació, sanitat i justícia, així com en turisme i medi ambient, però la gran majoria de competències econòmiques i fiscals recauen en el Tresor de Londres.

Els diners de què disposa l'executiu escocès, aproximadament 30.000 milions de lliures -36.285 milions d'euros- a l'any, li arriben en bloc des del govern del Regne Unit. Tots els impostos es recapten des de Londres, amb dues excepcions. La primera, l'anomenada property tax - impost a les propietats-, que és una mena d'IBI que recapten els governs locals. En segon lloc, Escòcia té la capacitat, per llei, d'augmentar els impostos sobre la renda un 3% i quedar-se'n la diferència, un poder que mai no ha utilitzat.

A més, el govern escocès no té la capacitat de demanar préstecs, de manera que "cada any ha d'aprovar un pressupost dins d'uns límits fixats molt rígids", explica el periodista de la BBC especialitzat en política escocesa Niall O'Gallagher. Actualment al Parlament de Westminster s'hi debat la Scotland Bill, una llei elaborada per l'anterior govern i que permetria que Escòcia controlés un terç del seu pressupost -a més de tenir el dret d'endeutar-se, entre altres qüestions-. El Partit Nacional Escocès, però, mai no hi ha estat d'acord.

Algunes de les fonts de riquesa natural d'Escòcia són el petroli i el gas provinents del mar del Nord, raons d'"una gran part de la història del nacionalisme escocès modern", segons O'Gallagher. Si hi hagués un referèndum i guanyés el sí, caldria negociar com dividir les lliures que en provenen, ja que actualment, com la resta de recursos escocesos, van al pou comú del Regne Unit. Enguany s'espera que el petroli generi 13.390 milions d'euros d'ingressos, segons el govern escocès.

stats