Crònica 18/01/2012

Polèmica per un homenatge conjunt a Fraga i Havel

L'última intervenció de l'anterior president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, porta cua. Va demanar als diputats fer un minut de silenci conjunt per Manuel Fraga i l'expresident txec Václav Havel.

Marc Vidal
2 min

BARCELONA.Eren als antípodes l'un de l'altre. Els separava l'abisme ideològic que hi ha entre la lluita per la llibertat i la repressió contra les idees. Però els diputats del Parlament Europeu no van tenir cap problema a l'hora d'homenatjar conjuntament l'expresident txec, Václav Havel, i l'exministre de Franco, Manuel Fraga Iribarne.

L'episodi es va viure dilluns passat a l'obertura de la sessió plenària a Estrasburg quan l'ara ja expresident del Parlament Europeu, el polonès Jerzy Buzek -del Partit Popular Europeu (PPE)- va prendre la paraula: "Espanya i Europa han perdut un gran estadista, un arquitecte de l'Espanya democràtica, fundador del Partit Popular espanyol". Aquesta va ser tota la glossa de Fraga que va fer Buzek, que va obviar el seu passat plenament vinculat a la dictadura franquista.

Amb l'argument que Fraga va ser eurodiputat als anys 80 -en el moment de l'ingrés d'Espanya a l'aleshores Comunitat Econòmica Europea- i que la seva filla Carmen Fraga és actualment eurodiputada pel PP, el president de l'Eurocambra va voler aprofitar el seu discurs d'obertura de la sessió per fer aquesta referència a la mort diumenge de l'exministre de Franco.

La polèmica va venir quan tot seguit va començar a referir-se a l'expresident txec, Václav Havel, i va assegurar que amb la seva mort, el 18 de desembre, "Europa va perdre un símbol de la Revolució de Vellut que va portar a la reunificació del nostre continent, un estadista de gran coratge". I tot seguit, va demanar un minut de silenci per tots dos.

La primera que va expressar ahir la seva indignació per aquesta barreja sui generis va ser la líder dels Liberals Demòcrates britànics al Parlament Europeu, Sarah Ludford, que va assegurar en una nota que mentre Havel va lluitar infatigablement per la democràcia i els drets humans, "Fraga mai va renunciar ni va demanar perdó pels mètodes repressius del règim del Franco al qual va servir", segons Ludford. Aquesta eurodiputada britànica va atribuir la maniobra de posar Havel i Fraga al mateix sac al PPE i va assegurar que Buzek havia volgut complaure els seus col·legues de partit "esborrant el passat feixista de Fraga en el seu tribut". "És un insult als milions de persones que van patir i van morir a mans de règims autoritaris com el de Franco", va sentenciar aquesta eurodiputada.

"Un gol a l'últim minut"

L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, també va atribuir aquesta barreja inèdita en declaracions a l'ARA a un "gol marcat a l'últim minut pel Partit Popular espanyol" moments abans que el popular Jerzy Buzek cedís la presidència de l'eurocambra al socialista alemany Martin Schulz. "A Buzek tot sol no se li va poder acudir posar al mateix sac Fraga i Havel", va assegurar Tremosa.

També l'eurodiputat d'Iniciativa, Raül Romeva, va lamentar l'episodi viscut dilluns al ple, que va qualificar de "parany". "No calia fer un minut de silenci per Fraga, com no el fem per cap dels exministres de governs europeus que moren. Va ser un gest bastant peculiar", va concloure Raül Romeva.

stats