GRUPS ULTRES A EUROPA
Crònica 16/11/2011

Polèmica pels lligams d'espies alemanys amb grups neonazis

Alemanya està en estat de xoc. Els seus serveis secrets estan sota sospita per haver encobert una desena d'assassinats d'una cèl·lula terrorista neonazi durant els anys 90. Berlín ha obert una investigació.

Isaac Lluch
2 min
Polèmica pels lligams d'espies alemanys amb grups neonazis

BerlínLa tardor del 1997 uns nens van trobar al davant de la Casa del Teatre de Jena, a Turíngia, a l'est d'Alemanya, una maleta vermella amb una creu gammada dibuixada. La van portar a dins del teatre amb la sospita que algú se l'havia oblidat al carrer. De cap manera. Dins la maleta s'hi va trobar una bomba de fabricació casolana. Afortunadament va fallar el detonador.

La cèl·lula terrorista neonazi que aquests dies està alarmant Alemanya presumptament va començar la seva horrible trajectòria amb accions com aquesta. Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt i Beate Zschäpe, tres joves que als 90 eren part activa de l'escena ultradretana de Jena, han saltat ara a la llum pública per haver comès suposadament durant els últims 13 anys els assassinats d'almenys 10 persones: vuit comerciants turcs, una persona grega i una policia alemanya. A més, se'ls imputarien una sèrie d'atemptats amb explosius i diversos atracaments a bancs com a membres de l'autodenominada Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU).

Tot va transcendir el cap de setmana després que Mundlos i Böhnhardt apareguessin morts en una caravana -presumptament es van suïcidar- poc després d'haver robat un banc a Eisenach, també a Turíngia. A la pròxima localitat de Zwickau, la casa on suposadament vivien amb Zschäpe va aparèixer en flames. L'activista neonazi, de 36 anys, es va entregar a la policia i ara està detinguda -com Holger G., de 37- per col·laboració amb banda armada, després de confirmar-se que va cedir la seva documentació als assassins per llogar vehicles i vivendes.

¿Però com ha pogut aquest grup terrorista d'extrema dreta delinquir i amagar-se durant més d'una dècada sense que les forces de seguretat li seguissin la pista? L'opinió pública tem escandalitzada que no es tracti només de greus errors policials. Encara pitjor, ha quedat al descobert que els extremistes de dreta tenien còmplices en les forces de seguretat de l'Estat.

I és que l'estat alemany ha subestimat el poder de les organitzacions neonazis. "Durant dècades, les coses a Alemanya eren així: els extremistes d'esquerra eren reputats d'intel·ligents i perillosos, i els de dreta com a dèbils i inofensius", ha denunciat el diari Süddeutsche Zeitung. "S'ha comès l'error de tractar els terroristes de dreta com uns idiotes provincials a causa del predomini del terrorisme islamista", ha reblat el Frankfurter Allgemeine.

Subestimar l'amenaça

Potser no es va calcular la dimensió dels actes de violència neonazi que van arrencar als 90, però, sobretot, no s'ha ajustat gens bé el control dels serveis secrets sobre aquests grupuscles. Ara els polítics de tots els partits reaccionen reclamant comissions d'investigacions, la prohibició del partit neonazi NPD i reformar els serveis secrets -moltes administracions tenen especialistes de l'aparell repressor del nazisme-, un cop s'ha apuntat l'existència de complicitat de la cèl·lula terrorista amb almenys un espia. Segons el diari Bild, un mateix agent va estar present en sis dels assassinats del NSU.

stats