LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 06/10/2011

Polítics sense paga de Nadal

El president de la Generalitat, Artur Mas, no afluixa en la línia d'austeritat i els alts càrrecs del Govern no tindran paga de Nadal. L'anunci coincideix amb les protestes en el sector sanitari.

S. González / O. March
3 min
Polítics sense paga de Nadal

Barcelona."Els polítics més ben pagats d'Espanya podrien donar un exemple de lideratge abaixant-se el sou en lloc de demanar-ho als metges més mal pagats d'Espanya", demanava el col·lectiu de metges dimarts. Va ser dit i fet. El president de la Generalitat, Artur Mas, va recollir el guant i va anunciar ahir que els alts càrrecs del Govern no cobraran la paga de Nadal. La mesura afectarà 350 sous i es traduirà en un estalvi d'1,8 milions d'euros, una xifra que queda lluny dels 77 milions que els metges reclamen urgentment per treballar a ple rendiment, però suposa un gest de pressió perquè el col·lectiu mèdic accepti una rebaixa a la seva paga extra. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, estudia fer extensiva l'eliminació de la paga nadalenca als parlamentaris la setmana que ve.

La supressió de la paga va ser anunciada pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, durant el consell executiu de dimarts i afectarà el president, els consellers, els secretaris i els directors generals. "Jo entenc que tothom ha de fer sacrificis", va assegurar Mas després d'haver fet l'inesperat anunci durant la sessió de control del ple del Parlament. Malgrat tot, el president no es va estar de recordar que el tripartit ja va rebaixar el sou dels membres del Govern en un 15%.

De Gispert va qualificar d'"exemplificadora" la iniciativa de l'executiu, tot i que va recordar que és "simbòlica" perquè l'estalvi que suposa no solucionarà els "problemes" de dèficit de la Generalitat. La presidenta del Parlament va anunciar, a més, que dimarts presentarà a la junta de portaveus i la mesa un "pla de xoc" que se sumaria al pla d'austeritat que s'està aplicant des del principi de la legislatura. De Gispert estudia fer extensiva l'eliminació de la paga nadalenca als diputats, una mesura que difícilment serà rebutjada pels partits. De fet, ERC ja va defensar ahir que s'apliqui als parlamentaris la mateixa rebaixa que al col·lectiu de metges.

Tot i això, la presidenta va matisar que el Parlament té autonomia pressupostària i no té per què haver-hi "mimetisme", però ja va apuntar que les mesures "serien dràstiques" i afectarien, per exemple, la flota de cotxes oficials, que a principis del 2011 ja van ser reduïts de 16 a 8. De fet, la cambra ja va renunciar a sis milions d'euros que estaven destinats a obres i el sou dels diputats ja es va reduir l'any passat entre un 8% i un 15%.

"Al final acabarem pagant per venir", es lamentava un representant de CiU, mentre que un company seu trobava bona la mesura en el sentit que deixava sense arguments, a parer seu, els treballadors públics que es queixen de la seva situació laboral. N'hi havia d'altres, com un del PP, que en conèixer la notícia exclamava: "Altra vegada? Si ja ens vam rebaixar el sou fa un any!" Aquest mateix representant indicava que hi ha "moltíssimes partides" de les quals es poden treure recursos, com "l'aparell públic català o les delegacions a l'exterior". Sembla evident, però, que cap partit podrà oposar-se, a la junta de portaveus, al pla de xoc de Núria de Gispert. "No seria un bon missatge", diuen.

L'oposició hi veu un cop d'efecte

També hi havia representants de l'oposició que consideraven com un "cop d'efecte genial" l'anunci de Mas. "Lliga molt amb el seu caràcter calvinista", admetia una diputada del PSC. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, veu "demagoga" la proposta, i el seu homòleg d'UGT, Josep Maria Álvarez, va explicar que la mesura és el "primer sacrifici que fa el Govern en una etapa complicada". Metges de Catalunya va considerar que, en la pràctica, no repartir la paga "no resol cap conflicte".

stats