CITA A LES URNES
Crònica 09/10/2011

Polònia pot repetir govern per primer cop en democràcia

Per primer cop des de la caiguda del comunisme, no es preveu a Polònia cap alternança de govern. El premier Donald Tusk és el favorit en les eleccions d'avui, però la baixa participació podria frustrar les previsions.

Isaac Lluch
2 min

BERLÍNLubin i Lublin són dues ciutats poloneses diferenciades per molt més que una l . La primera, a 300 quilòmetres de Berlín, és el paradigma del creixement econòmic, del clima receptiu a les inversions alemanyes i d'una actitud proeuropea. L'oest i el nord de Polònia són així. La majoria de la població d'aquesta ciutat votarà avui el candidat de la liberal Plataforma Ciutadana (PO), el primer ministre Donald Tusk. A Lublin, en canvi, a 170 quilòmetres de Varsòvia, més propera a la frontera amb Bielorússia i Ucraïna, els ciutadans se senten apartats del boom del país, mantenen el recel a l'invasor alemany -i rus- i es reivindiquen el bressol del patriotisme polonès. Aquí, el líder del partit nacionalista populista Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pot estar segur de la seva victòria.

A Lublin, gairebé cinc cops més gran que Lubin, els cotxes vells i els tractors demostren que la població rural és pobra. Aquí l'Església catòlica hi té un bastió: un 85% dels ciutadans van a missa cada diumenge. Un fet impensable en la moderna i activa Lubin. Ambdues ciutats resumeixen la divisió econòmica, política i mental del país; una partició confirmada per les enquestes electorals.

Segons un últim pronòstic de l'institut TNS Obop, el PO guanyarà les eleccions amb quasi un 40% dels vots, seguit pel PiS, amb un 29%. Per primer cop en la democràcia polonesa un partit governant seria reelegit, cosa que denotaria la maduresa del país, segons asseguren analistes que, no obstant, alerten que el votant de Jaroslaw Kaczynski, germà bessó de Lech Kaczynski, el president mort en l'accident aeri de Smolensk, és molt més fidel que el conservador liberal. Si l'elector més urbà, més intel·lectual i més jove es queda a casa i hi ha la baixa participació prevista, el PiS podria fer fracassar les millors opcions de Tusk.

La força anticlerical

La tercera força més votada és l'RPP, el nou partit fundat pel multimilionari Janusz Palikot, excol·laborador del premier . Aquest moviment es defineix com a liberal i anticlerical, i amb un sensacional 10,3% en els pronòstics podria ser clau en les eleccions. Per darrere (9%) hi hauria l'Aliança Esquerra i Democràcia (SLD), la candidata de la qual va gravar un estriptis per captar vots, i l'actual soci governamental de Donald Tusk, el conservador Partit Agrari (PSL), just per sota del 9%.

Aquests últims dies la campanya s'ha enterbolit amb la retòrica de la por de Kaczynski. Qui ja va ser primer ministre entre els anys 2006 i 2007 ha acusat Alemanya d'ambicionar la Polònia occidental, la que mira més a Lubin que a Lublin.

stats