TAXES ALS RICS
Crònica 15/09/2011

Pols Rubalcaba-Blanco per patrimoni

L'impost de patrimoni, que el govern espanyol vol aprovar divendres, evidencia discrepàncies entre el ministre José Blanco i el candidat Rubalcaba, mentre que el PP busca la manera d'impedir-lo.

Miquel Codolar
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i el ministre de Foment, José Blanco, en una reunió d'aquest agost amb els barons del PSOE.

Madrid.La recuperació de l'impost del patrimoni, l'última de les reformes que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, vol aprovar abans de marxar, ha entrat en un terreny pantanós. El president ha ajornat la mesura fins al final per tancar la legislatura picant l'ullet al seu partit, que fa mesos que demana que els rics contribueixin a sortir de la crisi. Però en retardar l'aprovació ha donat aire a les tensions.

El ministre portaveu, José Blanco, va dir ahir que l'impost afectarà 90.000 contribuents amb més d'un milió d'euros, però més tard va treure importància a la xifra que havia calculat amb les dades del 2007. Això passava després que el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegurés que hi haurà entre 200.000 o 300.000 persones que hauran de pagar l'impost i posava com a exemple de llindar entre tres o quatre milions d'euros. Tots dos van recordar que la decisió es prendrà divendres. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, en canvi, no en va voler donar cap xifra.

En cas que s'aprovi l'impost com a decret llei caldria convèncer de la seva urgència i aconseguir suports al Congrés per convalidar-lo, però el PP sosté que això no és possible. El partit de Mariano Rajoy vol impedir que el president espanyol es pengi aquesta medalla. La portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que no es pot aprovar la reforma amb un reial decret llei perquè afectaria la llei de finançament autonòmic, que no es pot modificar perquè és orgànica. Segons el PP, l'única possibilitat de portar-lo a votació seria la unanimitat a la junta de portaveus del dimarts, en què els populars podrien vetar-ho. Per part del Govern, Francesc Homs també va dubtar que hi hagi temps per implantar la mesura abans del 20-N.

L'impost que Zapatero vol reactivar és el mateix que va estar vigent a Espanya des del 1977 i fins que ell mateix el va suprimir el 2008 argumentant que afectava les classes mitjanes. Des d'aquell moment les autonomies reben els diners a través de l'Estat, uns 2.100 milions. Si l'Estat recupera l'impost s'estalviaria l'equivalent a la recaptació, que Moncloa xifra en 1.000 milions.

Catalunya el 2008 va recaptar 535,7 milions, mentre que el 2009 va passar a rebre una compensació de l'Estat de 538 milions que el 2010 van ser 536,7 milions. Aquest 2011 estava previst obtenir els diners a través del fons de suficiència que incorpora el nou sistema de finançament.

La taxa grava els béns i drets amb valor econòmic com cases, dipòsits o accions. El paguen els contribuents amb un patrimoni d'un valor superior a un mínim fixat. Fins al 2008 aquest mínim se situava en els 167.129,45 euros i la taxa era del 0,2% del valor del patrimoni. Caldrà veure on marca el llindar Zapatero, però, sobretot, si el marca.

stats