El nou govern espanyol
Crònica 30/11/2011

Populars catalans a l'òrbita de Rajoy

El PP de Catalunya anuncia que el seu cap de llista per Girona, Enric Millo, renuncia a anar al Congrés per seguir sent portaveu del grup al Parlament, però encara queden peces per encaixar

Sara González
3 min

Enric Millo

Enric Millo es queda, per ara, a Catalunya. El PP va anunciar ahir que el dirigent gironí renunciarà a la seva acta de diputat al Congrés i seguirà sent el portaveu del grup al Parlament. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va explicar ahir que la tasca de Millo a Catalunya és ara més "prioritària" que mai atesa la importància que pren el partit pels resultats obtinguts el 20-N. La líder popular va explicar que es tracta d'una decisió que el partit ha pres "per unanimitat" i va agrair la "generositat i el "sacrifici" de Millo. Així doncs, serà la segona de la llista per Girona, Concepció Veray, la representant de la demarcació al Congrés.

Alícia Sánchez-Camacho

"El meu compromís està amb Catalunya", va subratllar ahir Alícia Sánchez-Camacho. Però la presidenta del PP de Catalunya sempre repeteix que està "a disposició del partit". Camacho ha estat tan important per a la unitat i la consolidació del partit que tot apunta que Mariano Rajoy no comptarà per ara amb ella per oferir-li un ministeri. Això sí, el seu entorn no descarta que més endavant Rajoy compti amb ella per al seu govern. La líder popular va anunciar ahir que en els pròxims dies es mouran més fitxes.

Jorge Fernández

Dues dècades treballant colze a colze amb Mariano Rajoy tindran recompensa, o almenys això espera Jorge Fernández. El candidat per Barcelona, que aspirava a igualar els 12 diputats que Josep Piqué va obtenir l'any 2000 i que es va quedar a un d'aconseguir-ho, apunta a president del Congrés. Tot i això, hi ha altres noms que li fan la competència en la carrera per ser nomenat tercera autoritat del país després del rei i el president, un càrrec en què no s'està tan exposat al desgast polític propi del govern. Un d'ells és l'actual alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, i l'altre l'exministra i candidata per Pontevedra Ana Pastor.

José Luis Ayllón

El número quatre de les llistes per Barcelona, José Luis Ayllón, té un càrrec assegurat a l'òrbita de Soraya Sáenz de Santamaría, a qui fonts populars situen de vicepresidenta del govern espanyol. De fet, Ayllón està acompanyant la dirigent popular a les reunions que està mantenint amb el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, per fer el traspàs de poders. Ayllón va ser el secretari general del grup parlamentari al Congrés durant la passada legislatura, però també va ser assessor del gabinet de José María Aznar quan era president del govern espanyol.

Jorge Moragas

Jorge Moragas, el número dos del PP per Barcelona, és una altra de les persones de confiança del futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De fet, ha estat fins ara cap del seu gabinet. Tindrà un paper important: des del 20-N, Moragas s'ha convertit en l'interlocutor del futur president amb les cancelleries europees i li gestiona multitud de contactes. Fonts populars apunten que el dirigent del PP català tindrà un càrrec a la Moncloa que podria ser el de cap de gabinet del president, ja que Rajoy preveu tenir una intensa agenda de contactes amb dirigents europeus. Moragas s'ha preparat a consciència per al càrrec: és el coordinador de relacions internacionals del PP des del 2002, per encàrrec d'Aznar.

Alberto Fernández

Els plans d'Alberto Fernández Díaz són entrar a formar part, en pocs mesos, d'un govern de coalició amb Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona. Com ja va avançar l'ARA, els populars apunten que el pacte municipal amb CiU ja està fet, que possiblement s'anunciarà al gener i que Maria Àngels Esteller seria tinent d'alcalde i Fernández podria assumir la cartera d'Economia. Tot i això, fonts properes al regidor diuen que si no s'assolís aquest objectiu, Alberto Fernández podria exigir un càrrec, com ara el de delegat del govern de Catalunya. No ho tindria gaire fàcil, perquè Camacho vol en aquest lloc a algú del seu cercle de confiança més estret.

stats