CONSEQÜÈNCIES DE LA CAIGUDA DE BEN ALI
Crònica 16/01/2011

Por dels règims àrabs totalitaris a un efecte contagi

Anna Garcia
2 min

Corresponsal a jerusalemEl secretari general de la Lliga Àrab, Amr Mussa, ha alertat que la revolta tunisiana i l'enderrocament del president Ben Ali suposen l'inici d'una nova era per al món àrab. "Els greus esdeveniments de Tunísia són de dimensions històriques i dibuixen l'inici d'una era i el final d'una altra".

La Lliga Àrab ha demanat unió a les forces polítiques i representants de la societat de Tunísia i cooperació per protegir els tunisians i restablir la pau. Demana que torni la calma i que "s'aconsegueixi un consens nacional sobre la manera de treure aquest país de la crisi d'una manera que garanteixi el respecte a la voluntat del poble tunisià".

El món àrab segueix amb lupa els esdeveniments de Tunísia per l'efecte contagi que podrien tenir a la resta de règims àrabs totalitaris. Des del Líban, el diari Al Safir publica que "obren una finestra a un autèntic canvi que no està imposat des de l'exterior ni inspirat en ell, a diferència dels que hi ha hagut a Orient que sovint han necessitat guerres i invasions estrangeres". Parla de pobres que només posseeixen la identitat de la pobresa i que, tot i així, "fan una crida a destituir la família-màfia que els governa i la força que deriva de les seves aliances amb màfies àrabs i estrangeres que els dirigeixen". Entre els protagonistes de la revolta no hi ha, segons Al Safir , "cap polític o religiós d'aquells fabricats a base de seducció o repressió per les institucions de seguretat governants". "Ja no s'hi val a apostar perquè Occident contribueixi al canvi, com tampoc valia apostar pels islamistes, que només coneixen les pitjors maneres de fer canvis. Les imatges d'avui són de Tunísia, però demà podrien ser mauritanes o marroquines", afirma.

Una revolta a tocar de casa

Precisament el diari marroquí Abjar Al Yaum titula el seu editorial "El foc pren a casa dels veïns" i posa el dit a la seva pròpia ferida. "Totes les revolucions, cops d'estat i revoltes que ha viscut la història de la humanitat i que van portar a reis i prínceps, presidents i emperadors a la seva última presó, es van aixecar sobre consignes socials". El diari Algeria Times diu que els últims incidents han mostrat que el carrer algerià va molt per davant dels partits polítics, la majoria dels quals giren a l'òrbita del règim i "s'alimenten de les seves molles". Pel diari egipci Al Masri Al Yaum , les manifestacions de Tunísia són un avís per al règim de Hosni Mubàrak i avisa que la ira popular pot esclatar en qualsevol moment en aquest país. I la cadena de televisió Al-Jazira ha parlat de la primera revolució real des de les descolonitzacions dels països àrabs.

Una de les claus de l'èxit dels aldarulls a Tunísia, a diferència d'Algèria o altres països àrabs, és, per Marwan Bishara, analista polític d'Al-Jazira, el suport que ha tingut de tots els grups de l'oposició (islamistes, comunistes i sindicats). Bishara acusa la comunitat internacional de romandre en silenci davant les pràctiques totalitàries i abusos a les dictadures àrabs.

stats