Crònica 04/06/2011

Portabella: "ERC va ofendre la ciutadania"

Jordi Portabella va justificar ahir que no optarà a liderar ERC per facilitar la renovació del partit. Pel líder d'ERC de Barcelona, tots els integrants de la cúpula haurien de fer el mateix. Avís per a navegants.

Marc Colomer
2 min
Jordi Portabella va comparèixer a l'Ajuntament de Barcelona ahir per explicar-se.

Barcelona.El discurs advers al tripartit ha acabat calant fins i tot a la primera línia de les files republicanes. Si primer va ser el president d'ERC, Joan Puigcercós, qui va atribuir en bona part al segon tripartit de la Generalitat la patacada del 28-N, ahir s'hi va afegir el líder de Barcelona, Jordi Portabella, però en aquest cas per carregar-li el daltabaix del 22-M. Portabella va comparèixer en roda de premsa per fer pública l'acceptació de la derrota, que es tradueix en la seva renúncia a optar a liderar ERC i a ocupar cap dels càrrecs orgànics del partit, com va avançar l'ARA dimarts passat. "Vam ofendre la ciutadania amb una decisió que la va confondre". Així de cru es va mostrar Portabella referint-se a la reedició del tripartit de la Generalitat. Però no va fer cap esment a la seva gestió a l'Ajuntament, on ha governant en dos tripartits.

Torpede a la direcció

Portabella va parlar ahir amb claredat, va fer una diagnosi que alhora era un torpede dirigit amb precisió a la cúpula republicana, interina des que l'endemà del 22-M va presentar la dimissió en bloc. La nova direcció no es farà efectiva fins al congrés de la tardor. En una clara referència als dirigents republicans, Portabella va reclamar que facin el mateix que ell i que deixin de "fer-se el longuis", començant per reconèixer que el tripartit ha estat un mal negoci per a ERC. Però més enllà d'això, va opinar que a les municipals ERC s'ha vist arrossegada per la desfeta del 28-N. Per Portabella, el potencial electorat d'ERC que els ha fet el salt ha actuat en clau més "emotiva" que "racional". "Alguns, justa o injustament, estem associats a aquest període", (del tripartit), va afegir, "trist" de veure que és l'únic regidor que li queda a ERC en una gran ciutat (Laporta no és militant). I no ho deixarà de ser, de moment, ni vol parlar del 2015.

El pas de Portabella no implica la retirada de la cursa congressual de la federació barcelonina. Un cop ja pocs qüestionen Oriol Junqueras com a futur president del partit, la federació barcelonina ha iniciat moviments soterrats per postular per a la secretaria general Oriol Amorós, ex-alt càrrec precisament del segon tripartit. Haurà de competir amb Anna Simó i dirigents fins ara a la rereguarda com Marta Rovira o Lluís Salvadó. La incògnita segueix sent l'actual secretari general, Joan Ridao, que es resisteix a renunciar a la primera línia del partit. En declaracions a Catalunya Ràdio va advocar per "compatibilitzar la renovació i l'experiència". Tothom diu que vol un congrés sense sang, però ningú ha aportat fins ara la fórmula màgica.

stats