ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 19/04/2011

Portabella despulla Can Fanga

Roger Tugas
2 min
Portabella ha penjat a internet durant un any els vídeos d'algunes de les històries que recull el llibre, com una sobre el restaurant Pitarra.

Un llibre d'un candidat un mes abans de les eleccions. No seria notícia si no fos que a Històries de Can Fanga (Edicions 3 i 4) el cap de llista d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, no detalla -com és costum- de manera més extensa el seu programa electoral ni exposa el seu model de ciutat. No mira endavant, sinó enrere, en el passat de la capital del país, les seves anècdotes i alguns episodis històrics que l'han marcat i que, tanmateix, romanen en l'oblit.

"Em rebenta el llibre del polític abans de les eleccions; per això, ja faig conferències", assegura Portabella. Ens podem creure o no que sigui casualitat que aparegui quan falta tan poc per als comicis -veurà la llum dissabte, per Sant Jordi-, però el que és innegable és que s'escapa de l'arquetip previsible d'un candidat.

La idea original de l'actual regidor, però, era crear una pàgina del Facebook on explicar els arbres de Barcelona. Es volia "diferenciar d'altres candidats" i "demostrar que sabia alguna cosa més que el discurs de caràcter polític", segons explica ell mateix. Per sort, el seu equip el va fer desistir del primer impuls i, mantenint l'objectiu, va començar a gravar vídeos explicant històries de Barcelona. El següent pas -lògic- era plasmar la idea en un llibre.

És la seva segona incursió literària, després de l'assaig antitaurí publicat també per l'editorial del president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i el seu prologuista, Lluís-Anton Baulenas, el descriu com un "llibre poc polític" d'un "aficionat de la tradició barcelonina". L'escriptor serà un dels que acompanyarà Portabella avui en la presentació a l'Ateneu Barcelonès.

La Quinta Forca és a la Trinitat

Amb aquest text, conformat per capítols curts al voltant d'una expressió popular o un fet històric, el candidat republicà reivindica una ciutat que, malgrat ser cosmopolita i oberta al món, no renega ni oblida el seu passat. És Can Fanga, una ciutat de pixapins, camacos, malluents i dièsels. Una ciutat que guarda el seu santcristo gros a l'església del Pi, que situa la Quinta Forca a la Trinitat -molt menys llunyana del que l'expressió popular pot fer creure gràcies a les línies 11 i 40 de bus- i que, quan n'arma una de cal Déu, no es refereix a cap divinitat, sinó a una destil·leria de vins i anissos.

Detalls desconeguts, però que demostren que Barcelona està plena d'història quotidiana. Portabella ara vol difondre-la, però manté la mirada en el 22-M, quan es dirimirà si, a més d'explicar-la, podrà contribuir a crear-ne, d'història.

stats