Crònica 16/05/2011

Portabella lluita per frustrar una majoria absoluta CiU-PP

Portabella vol que el seu "tercer espai" tingui un paper clau al futur Ajuntament de Barcelona. Perquè la coalició que lidera ERC se'n surti el primer que cal, i el que intenta, és que CiU i PP no sumin.

Ferran Casas
2 min
Al final del míting al Parc de la Ciutadella els assistents van col·laborar en la gravació d'un vídeo de campanya. A la imatge, Laporta, Portabella i Puigcercós.

Barcelona.Joan Laporta es va afegir a Unitat per Barcelona per posar el seu gra de sorra per acabar amb les divisions independentistes, però també per governar la capital. Jordi Portabella, que el 2007 va preferir quedar-se fora del govern, n'és conscient i també té com a objectiu tornar-hi. Per aconseguir-ho el primer que els cal és que CiU (a qui assenyalen com a únic soci possible, ja que veuen superat el tripartit i no contemplen que Jordi Hereu sigui el més votat) i el PP no sumin, tal com preveuen la majoria d'enquestes publicades.

Portabella vol aconseguir-ho reforçant la coalició d'ERC, Democràcia Catalana i Reagrupament, que afirma que cada dia que passa incrementa en intenció de vot, com va assegurar ahir Laporta. Unitat per Barcelona va celebrar al Passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella la festa per la Unitat, que va acabar amb un míting al qual van assistir unes 300 persones.

Portabella va convidar a l'optimisme i va recordar que, després del 28-N, hi havia dubtes que sumés l'independentisme. Va assegurar que no només se n'ha sortit, sinó que ho ha fet amb un discurs "que dóna cabuda a tothom" sense oblidar l'ADN progressista d'ERC, palès en algunes propostes ambientals o econòmiques per sortir de la crisi. Laporta va criticar les "retallades socials compulsives" de CiU i el to "xenòfob" del PP, així com el "cinisme" del PSC per manifestar-se contra les retallades i no donar suport al pagament del fons de competitivitat.

Ara l'objectiu de Portabella és que el "tercer espai" se'n surti. Després de marcar distàncies amb uns i altres, va adreçar un missatge nítid als independentistes que el 28-N van votar CiU convidant-los a "no dubtar" entre "la unitat de l'independentisme" i un Trias "que pot fer tinent d'alcalde Alberto Fernández". ERC està convençuda que la suma enforteix. A finals de febrer van encarregar un sondeig de 1.000 entrevistes a l'Observatori.cat que els donava cinc regidors si anaven junts amb Laporta, tot i que, evidentment, no tenia en compte que Solidaritat acabaria presentant-se en solitari. El sondeig demostrava un alt grau de coneixement i bona valoració de Portabella. Atorgava 14 o 15 escons a CiU, 11 o 12 al PSC, 7 al PP, 3 o 4 a ICV-EUiA i 5 a ERC.

Per seduir l'independentisme,amb les més de 250.000 persones que van votar a la consulta del 10-A, va afirmar que forçarà que l'Ajuntament promogui, en base a la llei de consultes (que el govern espanyol va recórrer al TC) un referèndum independentista oficial. Per fer-ho, Barcelona hauria de "sumar i liderar" altres municipis, ja que la llei estableix que per convocar una consulta nacional des de l'àmbit local cal que ho vulguin un 10% de municipis i han de representar no pas menys de mig milió d'habitants. Després caldria autorització estatal.

Bosch reclama generositat

Al míting, a més dels representants de la coalició, van intervenir Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d'Economia de la UB i que dins d'ERC s'havia arrenglerat amb Uriel Bertran, i el portaveu de Barcelona Decideix, l'escriptor Alfred Bosch. Paluzie no es va estar de lamentar el cost que per ERC havia tingut governar "amb contradiccions" i Bosch va fer una crida a la generositat i unitat independentista. Portabella la necessita perquè el seu tercer espai marqui la pauta.

stats