LA GOVERNABILITAT DE BARCELONA
Crònica 22/06/2011

Portabella votarà a favor d'investir Trias

Setze a setze. Aquest és el resultat que ERC-Unitat per Barcelona vol visualitzar en la presa de possessió de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona i per això ha decidit votar a favor del candidat de CiU.

M. Colomer / A. Balanzà
2 min
El president del grup municipal d'Unitat per Barcelona-ERC, Jordi Portabella.

Barcelona.Esquerra està intentant treure el cap en un mandat en què els seus dos regidors, Jordi Portabella i Joan Laporta, tindran una forta càrrega de feina que difícilment es veurà compensada. En aquest context, el primer gest que farà el seu grup municipal és votar a favor de la investidura del candidat de CiU i futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Fonts d'ERC van donar ahir per fet aquest moviment, en primera votació, en el ple extraordinari de presa de possessió de Trias i de la resta de regidors de la nova corporació municipal.

El primer efecte que pretén aconseguir Esquerra és la constitució d'un front d'interessos comuns en el govern de la ciutat que estabilitzi l'executiu curt de Trias i que alhora pugui arraconar el creixent protagonisme que està adquirint el PP, que des d'ahir s'ha situat a només dos escons del PSC i es desenganxa de la cua que habitualment compartia amb ICV i ERC. Els republicans ahir fins i tot van parlar en una nota de premsa de "formar un govern fort i àmpliament representatiu" amb ICV-EUiA i el PSC sota el denominador comú de tots contra el PP i van recordar que la setmana passada ja van veure amb bons ulls la idea d'ICV d'arribar a una entesa amb CiU a la Diputació de Barcelona. No obstant això, el pacte en aquesta última institució està dat i beneït i convergents i populars ja s'han repartit les àrees de govern.

El segon efecte del vot a favor d'ERC a Trias, que no servirà al candidat de la federació per ser elegit en primera votació (necessita 21 vots favorables), és evitar que ja en la primera decisió del mandat el grup municipal que comparteix amb Joan Laporta pugui arribar a votar dividit. Laporta ja va deixar entreveure dies enrere que apostava per facilitar la investidura de Trias i, no només això, sinó per facilitar l'aprovació dels primers pressupostos del nou govern municipal, tal com ha fet al Parlament en nom de Democràcia Catalana (DC).

Laporta, que s'estrena en la política municipal sis mesos després de debutar al Parlament, encara va anar més enllà subratllant que pot erigir-se en la persona que contribueixi a refer els ponts entre CiU i ERC. La coalició de Portabella i Laporta ja va generar rebuig entre una part de la direcció republicana, que dubtava de la solidesa i les possibilitats de cohesió d'un grup municipal compartit per dues personalitats molt marcades. Portabella va demanar després dels mals resultats del 22 de maig a Laporta que no agafés l'acta de regidor a l'Ajuntament, però el líder de DC s'hi va negar.

Esquerra, que ha intentat incorporar-se al futur govern de Trias, no preveu cap rèdit del seu gest més enllà de la predisposició a presidir comissions i algun districte de la ciutat, tal com ha fet evident en les reunions que Portabella ha mantingut amb l'alcalde electe des de les eleccions del 22 de maig.

stats