Crònica 12/03/2011

Portugal, Grècia i Irlanda reivindiquen els seus esforços

J.r.
2 min
Angela Merkel considera que el pla aprovat per Lisboa és un pas cap a la millora financera.

BRUSSEL·LES.Els països amb una situació financera més delicada -Portugal, Grècia i Irlanda van aixecar el dit ahir per reclamar una mica d'aire: suport dels més grans per treure's de sobre la pressió angoixant dels mercats financers i poder fer amb una certa tranquil·litat les reformes que coordinen amb Europa.

El primer ministre portuguès, José Sócrates, va voler aparèixer reforçat ahir a la reunió dels 17 estats de l'euro amb l'aprovació d'un nou paquet de mesures d'estalvi amb l'objectiu de situar el dèficit en el 4,6% aquest any i en el 2% el 2013. La penalització del deute sobirà portuguès a cinc anys es va disparar a nivells rècords fins al 8%: els mercats temen que el país acabi necessitant ajuda externa. Les peticions de Sócrates per allunyar l'alè dels mercats van trobar el suport d'Angela Merkel. Alemanya és el país que més aporta al fons de rescat i, per tant, les seves paraules són especialment significatives. Per la cancellera, el pla aprovat pel govern socialista de Lisboa és "un gran pas" que "havia d'ajudar" en els debats que ahir es feien a Brussel·les.

Més i millor

Els dos països que ja han estat rescatats, Grècia i Irlanda, també es van reivindicar. El primer ministre grec, Iorgos Papanderu, va alçar la veu per reclamar "decisions contundents" a Europa que posin ordre a les pressions dels mercat. Com a Espanya, l'agència Moody's també ha rebaixat la qualificació del deute grec aquesta setmana. "Grècia està donant el millor de si mateixa", va resumir el mandatari.

Com Grècia, Irlanda també té una petició molt concreta per compensar els esforços "dolorosos" que han hagut de fer durant l'últim any: renegociar el tipus d'interès del rescat que van haver de necessitar.

El nou primer ministre irlandès, Enda Kenny, va plantejar als seus socis la necessitat de replantejar les condicions negociades per l'anterior executiu, sobretot el 5,8% d'interès que el seu partit, el Fine Gael, considera massa elevat. Ahir va assegurar que té un "mandat" clar de la seva població.

Totes aquestes qüestions s'hauran de decidir a finals de març. Els més febles, però, tornaran a demanar oxigen. La resposta serà un termòmetre de la salut de l'euro.

stats