CRISI DEL DEUTE
Crònica 22/12/2011

Portugal farà pagar fins a 20 € per anar a urgències

El govern conservador de Portugal aplicarà més austeritat, com li reclamen els seus creditors. No amaga que les retallades portaran recessió i fins i tot aconsella obertament el camí de l'emigració.

Cristina Mas
2 min
La vaga general del 24 de novembre contra els plans d'austeritat va paralitzar Portugal.

BARCELONAA partir de l'l de gener els portuguesos hauran de pagar 20 euros perquè els atengui un especialista d'urgències (fins ara la taxa era de 9,6 euros). En el cas d'un metge generalista la factura passa de 8,6 a 10 euros. La consulta mèdica ordinària s'apuja de 2,25 a 5 euros. Les cures d'infermeria deixen de ser gratuïtes i tindran una "tarifa moderadora" de 4 euros. De la revisió de taxes sanitàries anunciada ahir en queden excloses les rendes de menys de 600 euros i el seguiment de dones embarassades i malalts crònics.

La mesura es deriva de la revisió de l'acord del govern de Portugal amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, que permet a Lisboa accedir a un finançament de 78.000 milions d'euros a un interès d'entre el 4% i el 5% anual, més baix del que obtindria als mercats. Portugal va ser el tercer país, després de Grècia i Irlanda, que va sol·licitar un pla de rescat.

El pla ja ha suposat una retallada salarial als treballadors públics del 10%, disminució de quatre dies de vacances a l'any, generalització de les "bosses d'hores" perquè les empreses puguin adequar les jornades a les seves necessitats, la reducció de la indemnització per atur i importants privatitzacions.

Recessió i emigració

Però ara les mesures pactades són insuficients als ulls dels creditors i els portuguesos s'han d'estrènyer encara més el cinturó. El nou acord preveu prescindir de 37.000 funcionaris. El govern es mou amb el càlcul que el 2012 es tancarà amb una recessió del 3%. Dos ministres i un eurodiputat han defensat fer una agència per potenciar l'emigració.

"La revisió de les mesures d'austeritat és més del mateix", explica des de Lisboa l'economista Mariana Mortadua. "La novetat és que han reconegut que l'austeritat té un efecte recessiu. Quina mena de govern es planteja que s'ha de facilitar als ciutadans que emigrin?", denuncia l'economista. "No amaguen que amb aquestes mesures hi haurà més crisi i més deute".

Després de la vaga general del 24 de novembre contra els plans d'austeritat i el sorgiment del moviment dels indignats , aquest cap de setmana s'ha creat un moviment que reclama una auditoria ciutadana sobre el deute del país.

stats