CRISI DEL DEUTE
Crònica 11/05/2011

Portugal pagarà més que Grècia

La Comissió Europea descarta que Lisboa segueixi els passos d'Atenes gràcies al seu "ambiciós" pla d'austeritat, centrat en la creació d'ocupació. Però Portugal pagarà més interès pel seu rescat que Grècia.

Esther Moix
3 min
Un possible segon rescat Les autoritats de la Comissió Europea (CE) estudiaran  la setmana que ve un hipotètic segon ajut econòmic a Grècia.

Estrasburg.El comissari d'Economia, Olli Rehn, va avançar ahir que Portugal haurà de retornar el seu préstec comunitari de 52.000 milions a un interès d'entre el 5,5% i el 6%. Als altres 26.000 milions del rescat, que aportarà el Fons Monetari Internacional, s'hi aplicarà entre el 4,25% i el 5,25%. La penalització dels Vint-i-set a Portugal és superior a la que es va fer pagar a Grècia (4,2%) i similar a la d'Irlanda (5,8%). "El tipus d'interès serà calculat d'acord amb la fórmula de l'Eurogrup, que significa seguir la política de fixació de preus de l'FMI i sumar-hi una petita prima", va explicar Rehn en una roda de premsa a Estrasburg.

La Comissió Europea es partidària de no imposar interessos massa punitius i per això Rehn va tornar a demanar a Dublín que es redueixi l'interès, una rebaixa que socis de l'eurozona com França i Alemanya condicionen al fet que el govern irlandès apugi l'impost de societats (el més baix d'Europa, al 12,5%). El titular econòmic de la CE va recordar que el conjunt de mesures exigides a Lisboa a canvi del fons de rescat de 78.000 milions "són dures però justes", i que així el país "podrà afrontar les dificultats econòmiques".

Rehn va voler evitar fer comparacions entre Portugal i Grècia, però sí que es va atrevir a pronosticar que Portugal no seguirà els passos de Grècia perquè el seu pla d'austeritat "se centra més en el creixement econòmic i en la creació de llocs de treball". Tot i les lloances, el comissari econòmic no es va voler pronunciar sobre les declaracions del primer ministre portuguès dimitit, José Sòcrates, que ha afirmat a la premsa, amb la vista fixa en les eleccions del 5 de juny, que el pla d'ajustament que els ha imposat la UE, el Banc Central Europeu i l'FMI és menys exigent que el de Grècia o Irlanda perquè és més ambiciós.

En el pacte s'inclouen tisorades en les prestacions socials, un augment dels impostos, així com l'abaratiment dels acomiadaments, i s'obligarà Portugal a reduir el dèficit públic per sota del 3% de cara al 2013. El vistiplau definitiu del tram de rescat europeu s'espera per l'Eurogrup que se celebrarà dilluns a Brussel·les. "El programa d'ajut mereix el suport de la UE i la confiança dels ministres de Finances per donar-hi suport", va dir ahir Rehn, en clara referència a Finlàndia, on bona part de les forces de l'oposició es neguen a donar el sí al rescat. "Estic convençut que Finlàndia votarà a favor pel bé de Portugal i del conjunt d'Europa", va afirmar Rehn. El rescat necessita la unanimitat per ser aprovat.

Segon rescat grec

Tot i que el comissari va comparèixer davant la premsa per calmar els ànims, Rehn va haver de fer front als dubtes sobre un segon rescat a Grècia, rumor que ha causat grans trastorns en el mercat del deute. Així, després de la rebaixa del ràting que va aplicar S&P del deute hel·lènic i les amenaces de Moody's de fer el mateix, el titular d'Economia de la CE va voler mostrar cautela i va dir que és "prematur" parlar d'un nou rescat per a Atenes.

El comissari no va descartar, però, aquesta opció, i després de la insistència dels periodistes va acabar afirmant que es prendrà una decisió "la setmana vinent", un cop s'hagi enllestit l'anàlisi que la UE, el BCE i l'FMI estan fent del país. Rehn va explicar que l'objectiu d'aquesta missió és "avaluar la sostenibilitat del deute del país, incloent-hi les necessitats de finançament". Fora de micròfon, al passadís, va explicar a la televisió alemanya que negava la necessitat de reestructurar el deute grec. Minuts abans havia afirmat que l'objectiu dels rescats a l'eurozona "no és salvar els bancs francesos o alemanys, sinó garantir l'estabilitat econòmica de la zona euro".

stats