CRISI
Crònica 29/03/2011

El deute de Portugal segueix marcant rècords històrics

Redacció
2 min
La marxa de Sócrates pressiona les finances lusitanes.

Barcelona.El cap de setmana no ha tranquil·litzat els mercats, que continuen dubtant de la capacitat de reacció de Portugal, país que viu immers en una crisi política que ha agreujat l'estat de les seves finances.

La pressió dels inversors va créixer ahir. El deute de Portugal a deu anys ja cotitza a uns interessos del 7,82%, un rècord històric des de l'entrada del país lusità a la zona euro. D'altra banda, els interessos pel deute a cinc anys són encara més elevats: un 8,53%.

Amb aquestes pujades, el diferencial entre els bons de Portugal i els d'Alemanya (que és el país més estable del vell continent i que s'utilitza com a referència per a la resta de països europeus) ha crescut en els últims dies. Alemanya paga actualment uns interessos del 3,32% pels bons a deu anys i un 2,63% pels que són a cinc anys.

La pressió sobre Portugal ha augmentat des que dimecres passat va dimitir el primer ministre, José Sócrates, en ser incapaç d'aprovar un pla d'austeritat que permeti reduir l'elevat dèficit del país.

Precisament, el dèficit del país és un altre dels dubtes que planen sobre l'economia portuguesa. En els últimes dies, l'oficina d'estadístiques europea, l'Eurostat, ha posat en dubte les xifres oficials del país, cosa que també ha augmentat els dubtes sobre la credibilitat i viabilitat de les finances lusitanes.

Tot i l'elevat cost que suposa actualment, per a l'Estat portuguès, emetre deute, el país necessita fer-ho perquè només en els tres propers mesos haurà d'afrontar el pagament de prop de 9.000 milions d'euros pel venciment d'algunes emissions de deute anteriors, informa Efe.

Al clima d'enfrontament polític que es viu aquests dies a Portugal s'hi han de sumar els dubtes expressats per dues agències (Moody's i Fitch), que han rebaixat la qualificació del país.

stats