DE CAPS DE GOVERN A ASSESSORS EMPRESARIALS
Crònica 12/01/2011

Posi un expresident a la seva empresa

L'elèctrica Endesa va anunciar ahir la incorporació de José María Aznar com a assessor per a l'Amèrica Llatina. Schroeder, Blair, Amato i Clinton també han posat la seva agenda al servei de les empreses.

Ignasi Pujol
3 min
BBVA, PP

BarcelonaEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, cobra 78.185 euros bruts l'any. Un sou discret si es tenen en compte les remuneracions dels alts directius espanyols (el president del BBVA, Francisco González, va rebre un salari de 5,3 milions d'euros el 2009). De fet, els experts en management asseguren que els polítics estan mal pagats.

No obstant, els expresidents són figures molt preuades pel sector privat. Un ex-cap de govern és l'assessor perfecte per a una empresa que vol penetrar en un nou mercat o que necessita enfortir les seves relacions. De la geopolítica a la geoeconomia. L'elèctrica espanyola Endesa acaba d'incorporar l'expresident espanyol José Maria Aznar com a assessor extern per impulsar els seus negocis a l'Amèrica Llatina.

Aznar, que va governar Espanya amb el PP entre els anys 1996 i 2004, no és un principiant en l'àmbit empresarial. El juny del 2006 es va incorporar al consell directiu del conglomerat dels mitjans de comunicació News Corporation ( The Wall Street Journal , The Times , CNBC i Fox ), controlat pel magnat Rupert Murdoch. L'exercici passat va rebre 171.300 euros per aquest càrrec, tot i que va patir una retallada del 50% en la retribució.

La nova responsabilitat a Endesa li reportarà prop de 200.000 euros anuals, una dotació superior als 126.500 euros que rebrà Felipe González com a conseller independent de Gas Natural Fenosa. González es va convertir el mes passat en el primer ex-cap de govern espanyol que forma part del consell d'una empresa de l'Íbex-35. El fitxatge de l'expresident socialista és especialment favorable per impulsar les erosionades relacions entre Gas Natural i Algèria arran del conflicte amb l'empresa estatal argelina Sonatrach (a la qual ha de pagar 1.500 milions d'euros).

Prestigi a l'Amèrica Llatina

Com a expresidents espanyols, González i Aznar tenen bona entrada a l'Amèrica Llatina, prioritats estratègiques tant per a Gas Natural com per a Endesa. Aquesta última empresa, propietat de l'elèctrica italiana Enel en un 92%, ja subministra electricitat a 50 milions de persones a l'Amèrica Llatina.

Es dóna la circumstància que Aznar va culminar com a líder de l'executiu espanyol el procés de privatització d'Endesa, que va durar deu anys, del 1988 al 1998.

Gerhard Schroeder (Alemanya), Tony Blair (Regne Unit), Giuliano Amato (Itàlia) i Bill Clinton (Estats Units) són altres exemples d'ex-caps de govern que han posat les seves agendes al servei dels interessos de grups empresarials.

"És molt atractiu comptar amb una persona així a la teva empresa; sobretot aporten coneixements de persones i de situacions d'altres països", explica Antonio Argandoña, professor de l'escola de negocis Iese.

L'acadèmic afegeix: "El que no seria convenient és convidar un polític que acaba de deixar el càrrec a ocupar-se des del sector privat d'aspectes que tenen a veure amb la seva responsabilitat anterior". En el cas d'Aznar, segons Argandoña, "ja han passat anys des que va deixar el govern i no sembla que tingui secrets per vendre".

L'excanceller alemany Schroeder (al poder entre el 1998 i el 2005) assessora el gegant energètic rus Gazprom, Amato aconsella Deutsche Bank, Clinton va ser assessor de la societat d'inversió Yucaipa i Blair és conseller de JP Morgan, Zurich Financial Services i Koshla Ventures. A banda dels respectius sous dels estats com a ex-caps de govern, els expresidents tenen honoraris com a conferenciants, que van dels 36.000 euros d'Aznar als 460.000 de Blair per conferència.

Exministres o alts càrrecs dels governs del PP i del PSOE també han passat pel sector privat; és el cas de Rodrigo Rato (Caja Madrid), Narcís Serra (Catalunya Caixa), Jordi Sevilla (PwC), Isabel Tocino (Santander), Rafael Arias-Salgado (Carrefour), Rodolfo Martín Villa (Sogecable), Eduardo Zaplana (Telefónica), Pío Cabanillas (Acciona), Jaume Matas (exassessor de PwC), Anna Birulés (Telstar, Irestal i Pelayo) i Javier Solana (Acciona).

El polític català que més ha rendibilitzat empresarialment el seu pas per la política ha estat Josep Piqué, que des que va deixar el PP, el 2007, ha accedit a la presidència de Vueling i de Bodaclick, a més de participar als consells de Tradisa, GVC Gaesco i Copisa.

A escala internacional, segur que moltes empreses voldrien incorporat el ja expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva.

stats