MESURES ANTICRISI
Crònica 27/08/2011

"Preferim un empleat temporal que un aturat"

El govern espanyol va presentar ahir les seves mesures antiatur. Es potenciaran els contractes no indefinits per intentar que els empresaris perdin la por de contractar treballadors.

Miquel Codolar
2 min
Atur juvenil Gómez va anunciar les noves mesures per generar ocupació, especialment entre els joves. Ara hi ha 1,6 milions d'aturats menors de 30 anys.

Madrid.Combatre l'atur és l'objectiu del paquet de mesures laborals que ahir va aprovar el consell de ministres i que pretén ajudar la creació de llocs de treball, encara que siguin temporals o en pràctiques, si serveix per reduir la taxa d'atur. "El govern prefereix un treballador temporal que un aturat", va afirmar Gómez en una declaració d'intencions. El decret suspèn el límit de dos anys per als contractes temporals d'un mateix treballador, reforma el contracte de formació i prorroga en mig any l'ajuda de 400 euros per als desocupats sense prestació d'atur.

L'objectiu és frenar el creixent atur juvenil perquè, actualment, ja hi ha més d'1,6 milions de desocupats menors de 30 anys sense qualificació per accedir a la formació professional. Ahir es va donar llum verda a un nou contracte de formació per a joves d'entre 16 i 25 anys amb una durada mínima d'un any i màxima de tres. Durant dos anys s'hi podran acollir també els que tenen entre 25 i 30 anys. Gómez va destacar que no es tracta d'un "contracte escombraria" perquè la retribució serà l'establerta al conveni en proporció amb la jornada, que és del 75% de l'habitual, en lloc del 85% que fins ara s'establia per a aquests contractes.

Dos anys més

Al mateix temps, durant els pròxims dos anys, les empreses podran renovar els contractes temporals sense estar obligades a transformar-los en indefinits quan hagin passat 48 mesos. Valeriano Gómez vol evitar acomiadaments per part de les companyies que no poden o no volen fer contractes indefinits. També afecta directament a les empreses l'ampliació del termini fins a finals del 2013, perquè el fons de garantia salarial pagui vuit dies d'indemnització, tot i que només per acomiadaments objectius, que són els que tenen una indemnització de 20 dies per any treballat.

El sindicat UGT va manifestar que les mesures són "parcials, equivocades i molt negatives". Segons Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, és una "autèntica aberració" pretendre que una persona sigui aprenent fins als 30 anys, segons va dir a Punto Radio . Toxo va acusar el govern espanyol d'haver actuat "amb nocturnitat i traïdora".

Per la seva banda, la patronal CEOE va lamentar que el decret llei no inclogui modificacions en els contractes a temps parcial i va dir que les noves mesures "no van en la direcció adequada" per a la recuperació de l'activitat econòmica i són "una nova oportunitat perduda" per flexibilitzar la contractació a temps parcial.

stats