REFORMA DE LES PENSIONS
Crònica 29/01/2011

Prejubilació més tard, però voluntària

Molts canvis que s'aplicaran de mica en mica. La reforma del sistema de pensions haurà de passar el tràmit parlamentari perquè s'aprovi abans de l'estiu i s'apliqui progressivament del 2013 al 2027.

Miquel Codolar
2 min
Els mesos que les mares passen cuidant els fills i el temps que els joves ocupen fent pràctiques remunerades en empreses comptaran per calcular la pensió.

Madrid.El comunicat conjunt del govern espanyol, els sindicats i la patronal no es va conèixer fins ahir a les cinc de la matinada. "Hem dormit poc però amb la consciència tranquil·la per la feina ben feta", va manifestar el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, abans de destacar que les reformes d'altres països no han comptat amb el consens social. Ho va dir al costat del ministre de Treball, Valeriano Gómez, clau en l'acord perquè les noves generacions es jubilin als 67 anys i n'hagin de cotitzar 37 per poder cobrar la pensió íntegra.

Rubalcaba va exposar que la reforma, que es revisarà cada cinc anys per adaptar-la a l'esperança de vida, ajudarà a la recuperació de l'economia espanyola i a la creació d'ocupació, i garantirà que els contribuents de 35, 40 o 45 anys puguin rebre la pensió "fins al final dels seus dies". Va reblar que l'objectiu és generar confiança a l'Estat i als mercats i garantir diners per pagar les pensions almenys fins al 2040.

Els agents socials, visiblement contents per l'assoliment de l'acord, van demanar als partits que s'afegeixin al pacte durant el tràmit parlamentari dels propers mesos. Els sindicats van mencionar especialment el PP. La patronal va manifestar que amb l'acord es redueixen els costos de finançament de les empreses espanyoles.

La primera reacció d'una institució de fora de l'Estat sobre la reforma aprobada ahir va ser la del secretari general de la OCDE, Ángel Gurría, que va aplaudir "l'enfocament integral" d'un acord que considera que uneix la sostenibilitat financera i la responsabilitat social. Va dir que es tracta d'un "pas important per aconseguir la sostenibilitat a llarg termini de la despesa pública" i va preveure que ajudarà a lluitar contra l'economia submergida.

No jubilar-se

L'acord retarda dos anys l'edat mínima per prejubilar-se, dels 61 anys als 63 anys, però no caldrà haver patit un ERO com fins ara, ja que la decisió es podrà prendre de manera voluntària. Es mantindran les prejubilacions als 61 anys només en situacions de crisi. En cas que algú vulgui treballar tot i poder-se jubilar, els incentius seran un increment del 3,5% de la pensió per cada any treballat de més.

Els becaris, les mares i els autònoms son tres col·lectius beneficiats per l'acord. Les empreses hauran de cotitzar per als becaris remunerats fins a dos anys i les dones amb fills que hagin deixat de treballar per cuidar-los fins als nou mesos també ho podran comptar com a temps treballat fins a dos anys.

En el cas dels autònoms, les bases mínimes de cotització creixeran almenys com el règim general durant els propers 15 anys, una mesura que la federació d'autònoms ATA va valorar positivament ahir mateix perquè permetrà apropar les prejubilacions del membres del col·lectiu en les mateixes condicions dels treballadors assalariats.

stats