TRIPLE NOBEL FEMENÍ
Crònica 08/10/2011

Premi a la pau de les dones

Les dones són indispensables en els canvis polítics i socials. És el missatge que ha volgut donar l'acadèmia sueca amb l'entrega del Nobel de la pau. Però el premi no ha deixat enrere la polèmica.

Carme Riera
3 min
Premi a la pau de les dones

Barcelona.Els Nobel de la pau d'enguany tenen nom de dona. "La seva lluita no violenta per la seguretat femenina i pel seu dret de participar en els processos de pau les ha fet mereixedores del premi", va anunciar el president del Comitè del Nobel, Thorbjoern Jagland.

La feminitat dels premis contrasta amb el fet que només el 5% dels guardonats entre totes les disciplines són dones. Els Nobel de la pau són els que n'han premiat més, tot i que la xifra desperta poc entusiasme: fins ara només 12 candidates havien rebut el guardó des que es va crear, el 1901.

El certamen ha batut aquest any el rècord de candidatures amb més de 250 nominacions. La decisió del Comitè ha sorprès totes les apostes que situaven com a preferits alguns dels blogaires i activistes cibernètics artífexs de les revolucions democràtiques al nord de l'Àfrica i al Pròxim Orient. Entre els candidats més populars també hi havia Helmut Khol, el canceller alemany responsable de la reunificació del país i l'organització russa de defensa dels drets humans Memorial.

Controvèrsia

L'Institut Català Internacional per la Pau ha aplaudit un guardó que considera despolititzat després de dos anys consecutius de premis controvertits. La victòria l'any passat del dissident xinès Liu Xiaobo va irritar Pequín, que no va permetre que Liu assistís a l'entrega del guardó. L'any anterior el Comitè ja havia servit la polèmica entregant el premi al president nord-americà, Barack Obama. Dos anys després, el paper dels Estats Units a la guerra de l'Afganistan i a Líbia desperta crítiques cap a un reconeixement que molts consideren prematur.

El degoteig de felicitacions va ser constant i va provenir dels màxims dirigents polítics a nivell mundial. Per exemple, de la cancellera alemanya, Angela Merkel -considerada la dona més poderosa del món per la revista Forbes- ; del president francès, Nicolas Sarkozy; del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i del papa Benet XVI. Tots van destacar la importància d'un premi que, en paraules del representant de l'ONU, "no podria haver estat més ben escollit".

Però no tot van ser elogis. La majoria de crítiques van recaure sobre la presidenta de Libèria, acusada per l'oposició del seu país de no haver complert les promeses econòmiques i socials que la van portar a presidir la república africana. Altres comentaris provenien de personatges més excèntrics, com el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, que ahir quan va conèixer el nom de les guardonades assegurava: "Malgrat que les dones són una creació insuperable de la naturalesa, mai els cediré el seient presidencial".

Gratitud

"Estic flotant. Tot el que puc sentir en el meu cap són pregàries donant gràcies a Déu". L'activista liberiana Leymah Gbowee acabava d'arribar a Nova York després d'un vol nocturn quan va engegar el mòbil i va saber la notícia. Al seu costat hi havia el passatger amb qui acabava de compartir hores de viatge sense intercanviar cap paraula. Quan va penjar la trucada, el va mirar i li va dir: "Acabo de guanyar un premi Nobel".

La periodista i activista del Iemen Tawakul Karman va rebre la notícia a la tenda on viu des del febrer per demanar canvis al Iemen. L'activista va afegir: "Vull compartir el premi amb tota la joventut de les manifestacions al Iemen. No deixarem la nostra revolució incompleta. Volem un país democràtic i modern. Continuarem amb el nostre moviment pacífic".

stats