Observatori de França
Crònica 10/02/2011

President multireincident

Octavi Martí
2 min
Magistrats en una protesta davant del ministeri de Justícia a París.

Els tribunals francesos estan en vaga i avui els magistrats es manifesten al carrer. Tradicionalment l'administració de justícia és un cos conservador, que poques vegades fa públiques les seves queixes. Què ha passat per treure-la de polleguera? Pel primer ministre, François Fillon, la protesta "és excessiva". No s'atreveix a dir que sigui "injustificada". Per Éric Ciotti, diputat de la majoria responsable de l'àrea de justícia, "és desproporcionada".

La irritació dels magistrats es filla de l'enèsim atac de què es consideren víctimes, atacs sempre protagonitzats pel verb ràpid i incontinent del president Nicolas Sarkozy. El 18 de gener desapareixia a Pornic la jove Laëtitia Perrais i quasi immediatament era detingut Tony Meilhon, un home que just feia un any que havia sortit de la presó. Meilhon va admetre haver-la mort, segons ell en un desafortunat accident de cotxe, i haver llençat el cos al riu. Però les proves fan comprendre a tothom que no va ser atropellada per atzar.

Sarkozy s'indigna, sobretot quan descobreix que Meilhon ja havia estat condemnat 15 vegades. "Algú ha de pagar -va dir el president-. La reincidència no és una fatalitat". I va mirar cap a policies i jutges: "Si es demostra que hi ha hagut disfuncionament, hi haurà càstig". Meilhon no s'havia presentat regularment al jutge, ni s'havia sotmès a control mèdic psiquàtric, tal com li exigia la llei.

Sarkozy demanava el cap del jutge encarregat del seguiment de Meilhon i dels gendarmes que no l'havien detingut de nou, i proposava una nova llei contra la multireincidència. I aquí explota la indignació dels magistrats. Si s'hagués aprovat, hauria estat la setena en vuit anys sobre la qüestió. Els diputats de la majoria van aconsellar Sarkozy de renunciar a ampliar el repertori de lleis mai aplicades.

Inversions insuficients

El problema és un altre: França només inverteix el 0,2% del PIB en justícia, un 50% del que hi destina Portugal. I gasta 57 euros per habitant en la matèria, menys de la meitat que Alemanya i molt menys que els 140 de Suïssa o els 114 d'Holanda. Des que Sarkozy és president, a França hi ha 17 poblacions sense tribunal, 400 magistrats sense feina, 67 jutges d'instrucció menys i 1.400 funcionaris de justícia a l'atur. A Nantes, el tribunal del cas Meilhon, tres magistrats s'ocupen de més de 3.000 dossiers. "El resultat és que funcionem per prioritats. I el ministeri ho sap i ho admet", diu un jutge.

Marc Trévidic, jutge antiterrorista, no oblida la proliferació de lleis inútils: "El president Sarkozy és un multireincident". Recorda que Sarkozy reclama més empresonaments al mateix temps que la llei del 2010 afavoreix buidar les presons perquè estan massa plenes. "El que s'està fent no és seguir una política penal sinó pur populisme", diu Trévidic, que admet: "Hi ha dossiers que encara no he pogut llegir des de la meva presa de possessió del càrrec, el 2006". La falta de mitjans d'alguns tribunals arriba a extrems de misèria: els justiciables han de portar-se el paper de casa si volen la sentència impresa.

Els malpensats diuen que Sarkozy no vol l'equilibri de poders ni l'existència de contrapoders. No suporta que el legislatiu llanci un repte precisament al cap de l'Estat. El cos de la pobre Laëtitia, escanyada i després espantosament mutilada, ha estat trobat al fons d'un llac.

stats