SETGE AL COMERÇ IMPROVISAT
Crònica 04/07/2011

Pressió extra al 'top manta' per rebaixes

La lluita contra el top manta s'escalfa a Barcelona en un cap de setmana amb dispositiu policial extraordinari per l'inici de rebaixes, que evidencia l'augment de la bel·ligerància contra els manters.

Maria Ortega
3 min
Pressió extra al 'top manta' per rebaixes

Barcelona.Rebaixes als comerços i persecució extra contra la venda ambulant il·legal als carrers de Barcelona. En el cap de setmana de debut del nou equip de govern de la ciutat -Trias ja avançava en el seu discurs d'investidura que la lluita contra la venda ambulant seria una prioritat-, el dispositiu extraordinari contra el top manta muntat per la Guàrdia Urbana se saldava dissabte amb 154 denúncies, 5.330 objectes decomissats i dues detencions. La pressió, a més, quallava ahir amb imatges matinals curioses com ara la plaça Catalunya i el passeig marítim completament deserts de les tradicionals mantes carregades de bolsos, ventalls i companyia.

L'altra cara de la realitat, però, prenia forma a la tarda, quan una setantena de manters es plantaven a a les portes de la comissaria dels Mossos d'Esquadra del carrer Nou de la Rambla per denunciar "la violència" amb la que havien estat tractats. Quatre d'ells volien concretar les seves denúncies per lesions.

L'Omar, el secretari de l'Associació de Senegalesos de Catalunya, explicava a les portes de comissaria que una vintena de manters s'havien vist sorpresos a l'estació de metro de Passeig de Gràcia per un grup molt nombrós d'agents de paisà, que formaven part del dispositiu extraordinari del cap de setmana i que, en detectar-los, se'ls havien "llançat al damunt amb les porres".

Més bel·ligerància

De fet, alguns dels concentrats explicaven ahir que s'havien organitzat per protestar perquè aquests últims mesos han detectat més bel·ligerància policial: "Abans si ens veien ens prenien el que estàvem venent, però ara vénen amb les porres cap a nosaltres", sentenciava el Dam, un altre senegalès que es dedica des de fa tres anys al top manta. La tensió en aquest àmbit ja fa temps que va a l'alça. Sense anar més lluny, dijous, a la part baixa de la plaça Catalunya, hi van volar cadires, tal com recorden els cambrers del Zurich, en el marc d'un altre dispositiu contra la venda ambulant amb agents de paisà.

I, de fet, alguns dels agents de la Guàrdia Urbana que ahir patrullaven pel centre de la ciutat controlant que no s'hi instal·lessin venedors il·legals explicaven que últimament la reacció dels venedors és "més violenta" i que la tensió augmenta. La intervenció policial de dijous arribava, precisament, el dia després del desallotjament de l'acampada de la plaça Catalunya que, com remarquen agents de la Guàrdia Urbana, havia funcionat de refugi per als manters , conscients que la policia no hi entrava -també alguna estàtua de la Rambla en rebel·lia contra la regulació hi havia trobat refugi.

Ja fa anys que s'han convertit en un element més de la campanya d'estiu a Barcelona, però la presència de venedors ambulants als carrers de la ciutat es preveia enguany especialment nombrosa perquè els venedors ja havien estès les seves paradetes a la Rambla -mentre que anys enrere solien situar-se a la part de dalt i de baix, però no a espais com Canaletes- i perquè que a la zona del Port ja n'hi havia desenes.

Contra la competència deslleial

És per això que, coincidint amb el tret de sortida de les rebaixes, l'Ajuntament va optar per dissenyar una campanya de pressió extraordinària per evitar la competència deslleial de la venda ambulant. La presència de les patrulles de Guàrdia Urbana era constant als principals eixos comercials i a les zones turístiques, com ara el Parc Güell i els voltants de la Sagrada Família. Un dispositiu que arriba dies després que transcendís que la Generalitat treballa en un pla d'estiu per reduir la presència de manters , que se centrarà en la dissuasió dels clients.

stats