LA MONARQUIA, A DEBAT
Crònica 20/04/2012

Pressió al rei perquè faci pública tota l'agenda

Després de les paraules de penediment de Joan Carles I, ara el debat se centra a garantir mecanismes per evitar nous episodis com el de Botswana. L'oposició espera nous gestos que obrin la institució.

Joan Rusiñol
2 min
El rei Joan Carles dimecres sortint de l'hospital San José de Madrid, on va ser operat.

MADRID.La crisi que ha provocat el monarca espanyol, caçant elefants a l'Àfrica mentre els mercats internacionals collaven fort l'economia, encara cueja. Avui a la tarda el cap de l'Estat i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, analitzaran la situació i és previsible que acordin mesures per evitar més situacions semblants, que tenen un ampli ressò a la premsa estrangera i perjudiquen la imatge d'Espanya. En les últimes hores Rajoy s'ha mostrat convençut que, a partir d'ara, "les coses aniran bé".

Amb més o menys prudència, els partits de l'oposició pressionen la Moncloa i la Zarzuela perquè busquin eines que garanteixin més transparència a la família reial.

Una oportunitat per rectificar

Durant els últims dies la direcció del PSOE s'ha mostrat molt prudent, en bona mesura, perquè sap que el monarca espanyol escolta el que diu Alfredo Pérez Rubalcaba. De fet, va ser a la portaveu parlamentària socialista, Soraya Rodríguez, a qui se li va escapar que Joan Carles demanaria disculpes dimecres.

Ahir la número 2 del partit, Elena Valenciano, va recordar al cap de l'Estat que ara té una "oportunitat de millorar les coses perquè el que ha passat no torni a passar". No va voler concretar per no marcar el camí a la Zarzuela. Ara bé, va avisar que la monarquia, a parer seu, "ha sabut sempre adaptar-se als temps" i que el rei "sempre ha estat a l'altura del que se li demanava". La vice secretària general del PSOE no dubta que seguirà sent així.

Quan va esclatar el cas Urdangarin, la Zarzuela va obrir a la llum pública part dels seus comptes. Ara el focus s'ha posat en l'agenda privada i els moviments no oficials de la família reial. El debat està en com fer-ho per assegurar el dret a la informació dels ciutadans -que paguen amb els seus impostos les activitats del rei- i la confidencialitat del cercle de persones amb qui es mou. Preocupa sobretot un nom: el de Corina Zu Sayn-Wittgenstein, amb qui manté una estreta relació.

Els deures també són per al govern espanyol, que haurà d'estar més vigilant. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va admetre en una entrevista a la Cadena SER que ell coneixia amb antelació el viatge a Botswana.

Enmig de les crítiques, el Consorcio Hispano-Catarí va sortir a defensar els viatges privats del monarca perquè serveixen per tancar operacions empresarials importants, com l'alta velocitat a la Meca.

stats