ENERGIA
Crònica 17/02/2012

Preu rècord de la benzina: 1,4 euros

El preu de la benzina s'ha incrementat un 2,84%, fins als 1,392 euros per litre, des de principis d'any. En el cas del gasoil l'augment ha estat de l'1,1%, fins als 1,350 euros de mitjana a Espanya.

Ignasi Pujol
2 min
El 50% del preu de la benzina correspon a impostos estatals i autonòmics, com el cèntim sanitari.

BARCELONA.Omplir un dipòsit de benzina de 55 litres costa aquesta setmana 76,6 euros, i fer-ho amb gasoil, 74,2 euros. Això suposa pagar entre 6,8 i 6,3 euros més, respectivament, que a finals del 2011. Des de principis d'any, el preu del carburant acumula un increment del 2,84% en el cas de la benzina i de l'1,1% en el del gasoil.

La benzina s'ha enfilat fins a preus rècord. En l'última setmana, el preu mitjà del litre ha arribat als 1,392 euros, un increment del 0,87% en relació al màxim anterior, segons dades del butlletí petrolier de la Unió Europea. L'anterior rècord es va registrar la setmana del 5 de maig del 2011. La benzina es venia a 1,381 euros el litre. El gasoil s'ha encarit un 1,9% en l'última setmana, fins als 1,350 euros per litre de mitjana a Espanya.

El preu del combustible arriba a nivells encara més alts en el cas de la súper 98, que en diverses benzineres de Barcelona ja supera els 1,5 euros per litre, segons dades del ministeri d'Indústria. Cal tenir en compte que són preus mitjans de venda estatals. A Catalunya, la benzina té un recàrrec de 2,4 cèntims el litre, corresponents al cèntim sanitari.

El barril de cru Brent, el de referència a Europa, va cotitzar al voltant dels 119 dòlars (90 euros) després que la televisió oficial de l'Iran informés sobre una possible suspensió de les exportacions de petroli iranià a sis països europeus, entre els quals hi ha Espanya.

No obstant, el preu de la benzina no evoluciona en la mateixa proporció que el del cru perquè, tot i ser-ne un derivat, la meitat de l'import de la benzina correspon als impostos.

Dèficit tarifari

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va obrir la porta ahir que les elèctriques assumeixin part del dèficit tarifari del sistema elèctric espanyol, que ascendeix ja als 24.000 milions d'euros.

Soria va dir que preferiria solucionar el problema del dèficit de tarifa en consens amb el sector, però va advertir a les empreses que l'executiu ha de governar i que ho farà amb o sense el seu acord. "Això significa prendre decisions", va comentar el titular d'Indústria.

El ministre va reiterar que la solució del dèficit -la diferència entre els costos del sistema elèctric i els ingressos- ha de ser compartida per empreses, consumidors i pressupostos.

"La solució no pot ser mai que les operadores l'assumeixin en el seu conjunt", va puntualitzar Soria, que va assenyalar que, donat el seu gran volum, tampoc el poden assumir del tot els consumidors ni els comptes públics.

stats