Publicitat
Publicitat

Experiment polític

Sis candidats es disputen ser el cap de cartell socialista per enfrontar-se a Nicolas Sarkozy

Primàries a França

Un experiment inèdit

El Partit Socialista (PS) de França fa avui la primera volta d'unes eleccions primàries que han de servir per triar el candidat que ha de batre Nicolas Sarkozy a les presidencials del 2012. Es tracta d'un experiment polític inèdit en aquest país, ja que, per primer cop, estan obertes al conjunt dels electors, no només als militants i simpatitzants del partit. Qualsevol persona inscrita en el cens electoral es podrà acostar a les 10.000 meses electorals repartides per tot França i també a l'estranger -a Barcelona n'hi haurà una- per triar el candidat.

Sis aspirants a candidat

Quatre homes i dues dones competeixen per enfrontar-se a Nicolas Sarkozy. Són l'actual primera secretària del partit, Martine Aubry; el seu antecessor en el càrrec, François Hollande; el secretari nacional del PS encarregat de la renovació, Arnaud Montebourg; l'anterior candidata presidencial que va perdre davant Sarkozy, Ségolène Royal; l'alcalde d'Evry -nascut a Barcelona-, Manuel Valls, i el president del Partit Radical d'Esquerra (PRE), Jean-Michel Baylet.

Hollande, el gran favorit

Des que l'exdirector de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, va quedar fora de la cursa presidencial, el gran favorit a les enquestes per guanyar les primàries ha estat François Hollande. Segons un dels últims sondejos publicats, divendres a Le Figaro , Hollande tenia el 43% d'intenció de vot, seguit de Martine Aubry amb el 28%. Si cap dels candidats no arriba al 50%, s'haurà de fer una segona volta entre els dos més votats el cap de setmana que ve.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT