SALUT
Crònica 20/03/2012

Primera separació amb èxit de siameses a Catalunya

L'Hospital de la Vall d'Hebron ha separat amb èxit dues siameses de 7 mesos unides per l'abdomen. La Marta i la Núria compartien fetge i ara fan vida normal. És el primer cas a Catalunya i el quart a l'Estat.

Lara Bonilla
3 min
La Núria i la Marta han estat sis mesos unides per l'abdomen i mirant-se cara a cara. Ara "són més lliures", diu la mare.

BARCELONA.La Núria i la Marta van néixer fa set mesos unides per l'abdomen i compartien el fetge. Ara només comparteixen bressol. L'Hospital de la Vall d'Hebron ha fet la primera operació de separació de siameses amb èxit a Catalunya. La intervenció va tenir lloc fa tres setmanes i ara les dues germanes bessones fan vida normal i estan aprenent a gatejar. També han començat a relacionar-se de manera diferent després d'estar sis mesos mirant-se cara a cara. "Han estat mesos jugant amb les seves manetes o molestant-se l'una a l'altra i ara s'han d'adaptar a la seva nova vida de separació", deia ahir José Luis Peiró, codirector del programa de cirurgia fetal de Vall d'Hebron, qui explica que durant el postoperatori van notar que les nenes deixaven de plorar i es calmaven "quan estaven de cara i es podien mirar".

Una operació complexa

En l'operació, que va durar una mica menys de set hores, hi van participar una vintena de professionals. I és que malgrat que les proves prèvies indicaven que l'únic òrgan vital que compartien era el fetge, que a més es regenera, els metges no en van tenir la certesa total fins al moment de l'operació. Les bessones tenien sistema digestiu propi -tot i que els budells podien passar d'un cos a l'altre indistintament- i un únic fetge fusionat però amb dues vesícules, cosa que va permetre separar-lo sense problema. El següent repte era saber si les nenes tindrien prou pell per poder fer el tancament sense implants artificials un cop separades, com va ser.

La intervenció es va fer el 27 de febrer, quan les nenes ja havien assolit l'edat adequada -sis mesos- i un pes de 15 quilos, necessari per minimitzar el risc de la intervenció. Tot i que les nenes van néixer unides per l'abdomen, estaven sanes i evolucionaven bé: es podien alimentar i créixer amb normalitat. La mare va optar per no alletar-les perquè que el fet d'estar unides ho feia difícil. També complicava altres tasques de la vida quotidiana: des de vestir-les fins a banyar-les. "Ara quan les veig així, separades, em sembla mentida, com un miracle!", diu la Meritxell. A les nenes també les veu "més contentes i més lliures". No obstant, "la Marta troba més a faltar la Núria i la busca però ella és més independent i la refusa".

Va ser en la primera ecografia durant les primeres setmanes de gestació que la Meritxell Feliu va saber que portava bessones i que eren siameses. Un cop paït i, després d'escoltar els consells dels metges, la Meritxell, de 32 anys, va decidir tirar endavant amb l'embaràs. Al seu costat hi té la Puri, la seva mare, que ha estat el seu suport durant tot el procés. "Un cop vaig decidir tirar endavant l'embaràs sent mare soltera, em vaig dir: «Ara a totes!»". Les nenes van néixer el 10 d'agost per cesària, que es va programar per a les 32 setmanes de gestació. L'operació ha estat un èxit. La Marta i la Núria "podran tenir vides individuals i no han de tenir cap complicació en el futur", va assegurar Peiró. És el primer cas de separació amb èxit de siameses a Catalunya -hi havia hagut dos casos més però els nadons no van sobreviure- i el quart de l'Estat. Els casos de siamesos afecten un de cada 200.000 naixements i són excepcionals. Per això, la Meritxell té fotos guardades de quan la Marta i la Núria eren siameses per poder-les-hi ensenyar un dia. Ella i la seva mare han decidit fer públic el cas "per donar ànims" a altres famílies en situacions difícils.

stats