SANITAT
Crònica 30/06/2011

Primera vaga mèdica per la retallada a Salut

La primera vaga al sector sanitari per les retallades al Departament de Salut va tenir ahir un seguiment discret a l'Hospital de Bellvitge: un 19% segons el centre, mentre que els sindicats el xifren en el 50%.

Josep Ferrer
2 min
Els metges de Bellvitge es van tornar a manifestar ahir a l'exterior del centre contra la tisorada del Govern.

L'HOSPITALET.Els metges i residents de l'Hospital de Bellvitge van fer un pas més en les seves protestes contra les retallades a la sanitat pública. A més de l'habitual manifestació de mitja hora que fan cada dimecres i a la qual està convocat tot el personal del centre sanitari, aquest col·lectiu va decidir fer ahir tot un dia sencer de vaga. L'aturada va afectar principalment les consultes externes de l'hospital, tot i que algunes operacions es van haver de suspendre i es van reprogramar per a un altre dia. Les diferents parts, però, no es van posar d'acord en el seguiment de la vaga. Mentre que els sindicats asseguraven que s'havien aturat el 50% dels 640 metges de l'hospital, la direcció del centre indicava que ho havien fet només el 19,77%.

La vaga es va fer "perquè hi ha 60 metges molt ben preparats als quals demà [avui per al lector] s'acaba el contracte i que són el relleu dels metges que es jubilaran properament a l'hospital", va explicar Teresa Fuentelsaz, anestesiòloga de l'Hospital de Bellvitge i delegada de Metges de Catalunya a la Junta de Personal.

Aquests acomiadaments, juntament amb els serveis "que pensen tancar aquest estiu", provocaran "que no es pugui atendre bé la gent", va afegir Fuentelsaz, que va voler "deixar molt clar" que les protestes dels metges "no són per demanar millores laborals o per defensar el nostre sou, sinó que ho fem en contra de les retallades dels diferents serveis perquè considerem que serà molt perjudicial per a l'usuari, ja que no podrem fer bé la nostra feina i no podrem atendre correctament la població". Aparentment, l'activitat ahir a Bellvitge era com la d'un dia normal. De fet, des d'abans-d'ahir a la tarda es van anar avisant els pacients dels metges que era segur que farien vaga perquè no es desplacessin a l'hospital, i se'ls van reprogramar les visites i operacions per a altres dies.

Serveis mínims

A partir de les 8 del matí es van seguir informant els pacients, tot i que alguns van fer el desplaçament en va perquè se'ls va avisar tard o bé perquè ja estaven a mig camí. Les infermeres dels metges en vaga van haver de fer altres activitats. Fuentelsaz es va queixar que s'havien programat algunes operacions al marge dels serveis mínims obligatoris. En el manifest, els metges deien que "no volem ser còmplices de la retallada d'un sistema sanitari que pateix un infrafinançament crònic i una gestió ineficient dels recursos", i que tant ells com els pacients "no som responsables de l'acumulació del dèficit sanitari". Si el Govern no fa marxa enrere en el pla de retallades, els metges no descarten fer una vaga general a tots els hospitals a partir de l'octubre.

stats